U / Ü Harfiyle Başlayan Çiçekler
– Udumbara Çiçeği
– Unutma Beni Çiçeği
– Uyku Çiçeği
– Üçgül Çiçeği
U / Ü harfiyle başlayan çiçekler hakkında bilgi
Unutmabeni çiçeği
Ballı baba ailesinden, küçük yapraklı, çok güzel bir kır bitkisidir. Buna Mercanköşk, Mercengüş, Merzengüş, Aşkotu, Keklikotu ve Güveyotu’da denilmektedir. İlkbaharda dallarının ucunda demetler halinde küçük pembe çiçekler açar. Dal uçları ve çiçek demetlerinin damıtılması ile elde edilen bu yağ, kozmatik sanayiinde yaygın olarak kullanılır. Şifası çiçeklerindedir.
Udumbara çiçeği
Udumbara, Budizm inancında efsaneler arasında yer alan, nadir görülen ve 3 bin yılda bir çiçek açtığına inanılan bir türdür. Udumbara çiçeği ağaçların dalların parazit olarak yetişen bir çiçektir. Youlan Paulo ismiyle de bilinen bu çiçek çapı 7 mm gövdesi 1 mm olan çok küçük bir çiçektir. Üzerinde yaşadığı ağacın meyvesi içinde yetiştiği için gözle görülmesi oldukça zordur.
Uyku çiçeği
Uyku çiçeği, “Süs Yoncası” ve “Oxalis” adları ile de bilinmektedir. Uyku çiçeği ev bahçelerinde, evlerin oda ve salonlarında bozulmadan yetişebilecek bakımı kolay olan güzel çiçeklerdendir. Uyku çiçeği tohumu ve toprak altı yumruları ile çoğalan bir çiçektir. Bir defa dikildiği zaman kendi kendine üreyip çoğalır ve bozulmadan daimi olarak kalır. Dallanmayan, sadece çiçekleri ve yaprakları olan, yirmi ile yirmi beş santime kadar boylanan bodur bir bitkidir. Ayrıca hem bahçede, hem ev içinde yetişmiş olması; bitkiye ayrıca bir değer katmaktadır.
Uyku çiçeğinin mor yapraklı, beyaz çiçekli; yeşil yapraklı, pembe çiçekli gibi değişik çeşitleri vardır. Uyku çiçeği, güneşlik alanlarda ve yarı gölgelik alanlarda rahatlıkla yetişebilmektedir. Bu çiçek, tohumlarıyla ve toprak altındaki yumrularından ayrılarak üretilmektedir. Yumrularından üretmek daha kolay ve daha çabuk olmaktadır. Gelişip büyümesi de daha hızlı olmaktadır. Uyku çiçeğinin toprak seçiciliği de fazla yoktur. Bahçedeki yerlerine dikmeden önce toprak gübrelenip bellenmeli, daha sonra uyku çiçeği yumruları nizami olarak yerlerine dikilmelidir.
Üçgül Çiçeği
Üçgüller, büyük bölümü biryıllık, bazısı ise çokyıllık olan kısa boylu, otsu bitkilerdir. Çanak ve taçyaprakları beş parçadan oluşan beyaz, pembe ya da kırmızı çiçekleri dalların ucunda başçıklar halinde açar. Meyveleri öbür baklagillerinki gibi badıç biçimindedir; bu küçük ve kuru meyvelerin içinde bir ya da daha çok tohum bulunur. Bazısı tüylü, bazısı tüysüz olan bu türlerin en göze batan özelliği hiç kuşkusuz, her biri üç yaprakçıktan oluşmuş bileşik yapraklarıdır. Nitekim, üçgüllerin dilimizdeki öbür adı olan “tirfil” ya da “tirfil”, Latince “üç yapraklı” anlamındaki cins adından (Trifolium) gelir. Ender olarak üçten çok (genellikle dört) yaprakçık taşıyanlara da rastlanır. Bulan kişiye uğur getirdiğine inanılan “dört yapraklı yoncalar” aslında gerçek yonca değil, üçgüllerdir. Çünkü bazı üçgül türlerine halk arasında yanlışlıkla “yonca” denir.
Üzüm sümbülü çiçeği
Arap sümbülü çiçeği salkıma benzeyen çiçekleri yüzünden üzüm sümbülü olarak da anılır. İncecik bedeninin üzerine, kocaman süslü bir şapka takmış gibidir. Hyacinthaceae ailesindendir. Sümbülle aralarındaki benzerlik gözlerden kaçmaz. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde Toros Dağlarının denize bakan makilik alanlarında, kayalıklarda doğal olarak yetişmektedir. Genellikle mavi, mor çiçekleri vardır, pembe ve beyaz olanlarına da rastlanır. Soğuktan da sıcaktan da çabuk etkilenmez.