James Maxwell adında bir matematikçi, 1873 yılında elektromanyetik dalgaların varlığını teorik olarak ortaya attığı zaman birçok bilim adamı ona karşı çıkmış ve bu teoriyi gülünç olarak nitelemişti. Ama Alman fizik profesörü Rudolph Hertz 1887 yılında, bu dalgaların varlığını deneylerle ispatladı. Hertz bu dalgaların tıpkı ışık dalgaları gibi kırıldığını, yansıdığını da ortaya koydu. İşte bu keşiflerden yararlanmak, bunları pratik hayata uygulamak şerefi de genç İtalyan mucidi Markoni’nin oldu. Markoni bu elektromanyetik dalgalardan yararlanarak uzak yerlere haber gönderme işini başardı. Telsiz telgrafı yaptı. İlk basit radyoyu da o icat etti.
GENÇ YAŞTA BAŞARI GÖSTERDİ
İtalyan mucit ve elektrik mühendisi; uzun mesafeli radyo iletişimi, Marconi yasası, telsiz telgraf sistemi üzerine yaptığı çalışmalarıyla ünlü Guglielmo Marconi 1874 yılında doğdu. Zengin bir ailenin çocuğu idi. Çok iyi bir eğitim gördü. Genç yaşta elektrikle ilgili çalışmalar yapmaya başladı. Hertz’in elektromanyetik dalgaların varlığını ispatlaması Markoni’de bu keşiften yararlanmak düşüncesini doğurdu. 20 yaşında Bologna şehrinde bu dalgalardan yararlanarak uzak mesafelere telsiz işaretleri göndermeyi düşündü. Hertz elektromanyetik dalgaları zaptetmek için biri alıcıda diğeri vericide olmak üzere iki madeni levha kullanmıştı. Markoni, vericide büyük bir madeni levha kullanmak yerine toprağı levha gibi kullanmayı tasarladı. Vericideki bobinin bir ucunu antene, diğer ucunu toprak hattına bağladı. Morse işaretleri veren bir anahtarı kullanarak ilk haberlerini evinin bahçesinde bir köşeden diğer köşeye yolladı. Diğer köşedeki bir alıcı cihaz bu elektromanyetik dalgalarla iletilen haberi kaydetmeye başladı. Markoni başarıya ulaştığını anlayınca telsiz antenini yükseltti. Beş kilometre uzaklığa ilk telsiz haberini yolladı. (1896) Markoni’nin başarısı kendi ülkesinden çok Avrupa’da, özellikle İngiltere’de ilgi uyandırdı. İngiltere Telgraf Müdürlüğü Markoni’yi davet etti. Markoni, yeni cihazı ile beraber İngiltere’ye gitti. Fakat gümrükte kendisine çok kötü davranılmasını, daha sonra da İngiliz gazetelerinde kendisinden bir şarlatan diye söz edilmesini hiç bağışlamadı. Bir süre sonra İngilizler kendisine İngiliz vatandaşlığını vermeyi teklif ettikleri zaman hiç duraksamadan reddetti.
Markoni’nin İngiltere’deki çalışmaları da başarıyla sonuçlanınca ve 15-20 kilometre uzaklıktaki yerlere telsiz haberleri iletilince İtalyan hükümeti Markoni’nin icadının önemini anladı. Ondan İtalya’ya dönüp icadını orada geliştirmesini rica etti. Markoni İtalya’da da başarılı deneyler yaptı. 1898 yılında telsiz haberleri Manş denizini aştı. 1901 yılında Amerika ile İngiltere arasında ilk telsiz telgraflar alınıp verildi.
Markoni, daha sonra kısa dalga radyo yayınları üzerinde çalıştı. İlk basit radyoyu yaptı. Nobel ödülünü kazandı. 1929 yılında İtalya Kralı ona Marki unvanını verdi. 1937 yılında öldüğü zaman, Avrupa ile Avustralya arasında telsizle haberleşme yapılıyor, kısa dalga radyo yayınları bütün dünyayı birbirine bağlıyordu.