O / Ö Harfiyle Başlayan Çiçekler
– Obrizya
– Orkide
– Orman Sarmaşığı
– Ortanca
– Osuruk Çiçeği
– Oya Çiçeği
– Öküzgözü Çiçeği
– Ölü çiçeği
O / Ö harfiyle başlayan çiçekler hakkında bilgi
Obrizya çiçeği
Auberieta bitkisi ülkemizde bilinmekte olan ismi ile Obrizya Çiçeği örtücü bitkiler arasında yer alan ve en hızlı sarma özelliğine sahip çiçeklerden biri olarak bilinir. Bitki çok yıllıktır ve 10 ile 15 cm arasında boylanabilmektedir. Mart ve Haziran aylarında açtığı mor ya da leylak rengine yakın çiçekleri ile bilinmektedir. Ilıman kuşak bölgelerinde ekildiği taktirde yaz kış yeşilliğine koruyan bitkinin yer altına attığı köklerinin üst gövdesinde toprakla temas eder etmez köklenmeye başlayan sürgünleri ve çiçeklenme döneminden sonra döktüğü milyonlarca tohumu ile çiçek tarhlarını kısa sürede doldurmayı başarırlar. Obrizya çiçeği kuraklık ve yüksek sıcaklık değerlerine karşı gösterdiği direnç ile de tercih edilmektedir. Yaprakları küçük ve zarif olması ile bilinir ve bahar ayının gelmesi ile birlikte çiçeklerinde taçlanma meydana gelir.
Orkide çiçeği
Orkide, yumrulu çiçekli bitkilerdir. Orkide çiçeğinin yetiştiği bölge dağılımı oldukça geniştir. Dünya üzerinde Antartika kıtası dışında hemen her bölgede yetişebilirler. Yüz binin üzerinde çeşidi bulunan bu çiçek türünün ülkemizde bulunan çeşidi, karasal orkide olarak adlandırılan ve kökleri toprak altında bulunan türdür. Çiçekleri er dişi, bazen tek eşeyli, bazen zigomorf çok az oranda ise altinomorf simetriye sahiptir. Beyaz, pembe, lila, mor, mavi, sarı,bordo, benekli ya da kırçıllı renklerde olabilirler.
Orman Sarmaşığı
Ivy çoğul ivies, kışın yapraklarını dökmeyen, 12 ila 15 türü Avrupa, Kuzeybatı Afrika genelinde ve Asya’nın doğusunda özellikle Tayvan ve Japonya’da yetişen odunsu bitki. Her zaman yeşil, 20-30 metreye kadar uzayarak, yerde veya kayalar üzerinde halı gibi yayılan ağaçlara tırmanan odunsu bir bitkidir.
Ortanca
Ortanca çiçeği taşkırangiller familyasından; pembe, mor, beyaz renkleride bulunan saksı bitkileridir. Çok çeşitli çeşidi bulunan ortanca çiçeği her yerde yetiştirilmeye uygun bir bitkidir.
Osuruk Çiçeği
Osuruk ağacı, aylandız ağacı, kokar ağaç olarak ta bilinen bir ağaç türüdür. Ailanthus Glandulosa Latince adıdır. Özellikle Uzakdoğu’da, Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde, ülkemizde yetişen bir ağaçtır. Boyu 5-10 metreyi bulur. Yaz ayları başında açan yeşilimsi çiçekleriyle oldukça nahoş kokusuyla bilinir.
Oya Çiçeği
Oya ağacı, kınagiller familyasından Çin ve Japonya’da doğal olarak yetişen bir süs bitkisi türüdür. Oya ağacı küçük ağaç veya çalı görünümlüdür, koyu yeşil yaprakları, beyaz, pembe, mor ve kırmızı çiçekleri ile beğenilen süs bitkilerindendir. Ilıman iklimlerde kolaylıkla yetişir; aynı zamanda sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Nemli toprakları sever, çok hızlı gelişir, yetiştikten sonra kuru toprağa tolerans gösterir ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Tam güneşi tercih eder ve 6 metreye kadar büyür. Çeşitliliğe bağlı olarak, kamışlar, geniş çalılıklar ya da dik ya da yayılabilen ağaçlar halinde büyür. Ülkemizde Akdeniz ikliminde sorunsuz yetişir. Gölgeli alanlarda çiçek açamaz. Temmuz başından Kasıma kadar çiçeklidir.
Öküzgözü bitkisi
Bileşikgiller familyasından; kuru çayırlarda, yüksek dağlarda, ovalarda ve fundalıklarda yetişen papatyayı andıran, çok yıllık bir bitkidir. Kömeçleri turuncu-sarıdır. Öküzgözünün çiçeği, yaprağı, gövdesi ve kökü ilaç olarak kullanılır. Çiçeğinin sadece yapraklarını almak gerekir. Öküzgözü çiçeği; bileşikgiller familyasından çayır ve ormanlarda yetişen, papatyayı andıran, çok yıllık bir bitkidir. Kömeçleri turuncu-sarıdır.
Ölü çiçeği
Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu bilinmemekte, pek çok yerde ve ülkemizde süs bitkisi olarak sıkça yetiştirilmektedir. 30-50 cm. kadar boylanabilen bir yıllık dayanıklı bitkidir, ince tüylerle kaplı yeşil renkli, etli ve sulu gövdesi, köşeli ve dallara ayrılan yapıdadır. Gene yeşil renkli ve hafif tüylü yaprakları bitkinin tabanında kürek, daha yukarı kesimlerinde mızrak biçimli olur. Bitkinin mart ayından başlayıp sonbaharın sonlarına değin açan sarı ya da turuncu renkli çiçeklerinde taçyaprakları, merkezden çevreye doğru düzgün yivler şeklinde sıralanırlar. Olgunlaşan çiçekleri 5-6 mm. uzunlukta, bej renkli ve virgül biçimli tohumlar verir. Güneşli yerleri: kum ve kil karışımı gevşek toprakları seven aynisafa çiçeği, öbür toprak türlerine de dayanır. Bitki tohumlarıyla çoğaltılır.