L harfiyle başlayan çiçek isimleri
– Lale
– Latin Çiçeği
– Lavanta
– Leylak
– Lilyum
– Limon Çiçeği
– Lobelya
– Lotus Çiçeği
– Lunaria
– Lupinus (Lupin)
L harfiyle başlayan çiçekler hakkında bilgi
Lale
Lale, zambakgiller familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı. Anavatanı Pamir, Hindukuş ve Tanrı dağlarıdır. Çiçekleri bir sap üzerinde bir tane olup çiçek örtüsü altı parçalı, serbest, kırmızı, sarı veya beyaz renkli olabilir. Her parçanın dip kısmında genellikle esmer renkli bir leke görülür. ürkiye’de on beş kadar türü bulunmaktadır. Çok çiçekliler de dahil yaklaşık 5000 çeşidi bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Latin Çiçeği
Latin Çiçeği, Latinçiçeğigiller familyasının örnek bitkisidir. Boyları 40 cm’den başlayıp kimi tırmanıcı türlerinde metrelerce uzayabilir. Türüne göre latinçiçekleri bir ya da çokyıllık otsu bitkidir. Gök yeşili yaprakları vardır. Hoş kokulu parlak çiçekleri, kızıl, turuncu, sarı, maun ve krem renginde renklerindedir. Bitkinin tohumları fasulye iriliğinde olup bitki tohumuyla çoğalır.
Lavanta
Lavanta, ballıbabagiller familyasından Lavandula cinsini oluşturan Akdeniz kökenli bitki türlerinin ortak adıdır. Lavantanın anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Tüm Avrupa, Akdeniz ve de Ege denizi kıyılarında bol miktarda doğal koşullarda yetişir.
Lavanta bir süs bitkisi olmaktan çok daha ötede bir bitkidir. O müthiş kokusuyla, güzelliğin, zarafetin ve hoşluğun sembolüdür. Farklı aroması, enfes kokusuyla yemeklerde ve salatalarda zengin tatlar elde etmek için müthiş bir çeşnidir. Nefese tazelik verdiğinden temiz ve ferahlatıcı bir tadı vardır. Lavanta bitkisini yakından tanımayanlar onun bu enfes kokusunun sadece çiçeklerinde olduğunu sanabilir. Oysa lavantanın yaprakları ve yaprak sapları da aynı muhteşem kokuya sahiptir. Lavanta 20-60 cm boylanabilen, Haziran, Temmuz aylarında çiçek açan yarı çalımsı çok yıllık bir bitkidir. 60 cm kadar derinlere giden kazık bir köke sahiptir. Dik duran saplar genellikle 4 köşeli olup, tüylü gri yeşil renktedir. Dört köşeli dallar üzerinde karşılıklı durumda bulunan 2-6 cm uzunluktaki çok kısa saplı yapraklar, ucu sivri, kenarları tam ve içeriye doğru kıvrık şeritsi tipte olup, her iki yüzü pamuksu tüylerle örtülü bulunmaktadır. Çiçek durumu 20-30 cm kadar uzunluğundaki sap ucunda bulunur. Çiçek başağının uzunluğu 16-20 cm olup, genellikle 4-6 çiçek kümesinde ve her kümede 6-14 adet çiçek bulunmaktadır.
Leylak
Leylak, zeytingiller familyasından, 20’ye yakın türü bulunan, bahçe ve parkların süslenmesinde çok kullanılan soğuklara oldukça dayanıklı ağaççıkların ortak adı. 3-4 metre boylanabilir. Kenine has bir rengi olan leylak çiçekleri salkım şeklindedir ve genellikle pembe, kırmızı, mor ve eflatun tonlarında olurlar. Çiçek renginin tonu aynı ortanca çiçeklerinde olduğu gibi toprağın asit oranı ile de alakalıdır. Leylak bitkisi yeşil yapraklarını kış aylarında döker.
Lilyum
Zambakgiller familyasına ait olan Lilyum (Lillium) çiçeği, yılın çeşitli zamanlarında çiçek açabilirler. Lilyum, zambakgiller ailesinden genellikle turuncu, pembe, kırmızı, sarı gibi renklerede rastlanmaktadır. Beyaz, sarı, pembe tonlarında olabilen bu çiçek güzel kokusu ile bilinir. En fazla kokuya sahip olan Lilyum çiçeği genellikle beyaz olanlardır. Diğer renkleri koku bakımından daha hafiftir. Çiçek kısımları, çapları 15cm, gövdeleri ise 90 cm olana kadar büyür. Çoğunlukla çiçeğinin taç yaprağının iç kısmında çiçeğin renginin koyu tonlarında benekler taşırlar.
Limon Çiçeği
Limon; yıl boyunca büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Limonun anavatanı kesin olarak bilinmemektedir. Ilıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleri Türkiye’de çok sevilir. Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde neredeyse her evin bahçesinde bir limon ağacı bulunur.
Limon Çiçeği, Hoş bir kokuya sahip beyaz ve sarı tonlarında rengi olan bir çiçek türüdür. Ilıman iklim bölgelerinde yoğun olarak yetiştirilen limon ağacı ilkbahar mevsiminde çiçeklenir. Söz konusu bu değerli çiçeğin kalite düzeyinin yükselmesi için alüvyonlu toprak yapısının varlığı şarttır. Dal ve yaprak üzerinde çanak şeklinde açan limon çiçeği adeta baharın müjdeleyicisidir.
Lobelya çiçeği
Çoğunluğu Afrika’nın dağlık bölgelerinde yetişen, mavi çiçekli bir bitki (Lobelia). Birçok türü süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Solunum yolu hastalıklarına (astım, boğmaca vb.) karşı da kullanılır. Bir yıllık ya da çok yılık türleri vardır. Yaprakları kalın, çiçekleri salkım biçiminde olup 200 kadar türünden bazıları zehirlidir. Haziran-Ekim ayları arasında çiçek açan lobelya çiçekleri mavi renkte, küçük ve çok sayıdadır. Gövdesi çok dallı, çiçekleri sürgün içinde yer alır. 8-15 cm arasında boylanır.
Lotus Çiçeği
Lotus çiçeği, Nelumbo cinsinden yağmur ormanlarında yaşayan bitki türlerine verilen ad. Yaprak yapısı üzerindeki nano sivrilikler yapışmayı önler. Su gibi kapiler çekim tutunması olan maddelerde bile statik iticilik özelliğini korurlar. Lotus çiçeği, nadide çiçeklerdendir. Lotus çiçeği, çamurlu ve kirli yerlerde yaşarlar. Avrupa’da koruma altına alınan lotus çiçeğinin, bu kadar kirli ve çamurlu bir yerde yetişmesine rağmen yaprakları tertemizdir. Lotus bitkisinin yüksekliği 3 metreye kadar ulaşır. Lotos çiçekleri; beyaz, pembe, kırmızı, mavi ve mor renklidir.
Lunaria çiçeği
Brassicaceae (Turpgiller) familyasından Lunaria annua türü (sedef çiçeği) Balkanlar ve Anadolu kökenli bir bitkidir. Zamanla dünyanın pekçok yerine dağılmıştır. Ömrü tohum vermeye kadardır. İlk yılında ilkbahardan yaz başına kadarki dönemde çiçeklenme imkanı bulamazsa ertesi yılı bekler. Çiçek açıp tohum vererek ölür. 90cm kadar yükselebilir. Yaprakları genişçe, tüylü ve kenarları tırtıklıdır. Variegata yapraklısı ilk aylarında düz yeşil yapraklıdır (kışı atlattıktan sonra yapraklar variegata özelliği gösterir). Mor (ya da çeşidine göre beyaz) çiçekler açtıktan sonra yuvarlak, incecik ve ışığı geçirir özellikte açık kahve rengi tohum kapsülleri oluşturur (üzerlerinde ayrıca hafiften gümüşi yeşil ve beyaz renklilikler karışıktır). Tohum kapsülleri sedefe benzetilmiş ve adı sedef çiçeği olmuş. Bu özelliğinden dolayı üzerinde pul pul tohum kapsülleri olan dalları kesme çiçekçilikte aranjmanlarda kullanılır. Bilimsel adındaki Latince Lunaria sözcüğü ay gibi, aya benzeyen anlamlarına gelir. Annua ise bir yıldan daha fazla yaşayamadığından dolayı denmiştir (bir yıllık gibi anlamda). Kış soğuklarına -35C dereceye kadar dayanan sedef çiçeğinin süs bitkisi olarak yetiştirilmesi yaygındır. Genelde az güneşli yerleri sever. İlkbahar sürekli serin olan, yazları pek sıcak olmayan yerlerde ise tam gün güneşin sakıncası olmaz. Tohumlar oluşana kadar sulamasına dikkat edilmelidir. Toprağı uzun süre kupkuru kalmamalı. Sedef çiçeği sadece tohumla çoğaltılır. Tohumlar yaz sonu ile sonbahar başında ekilir. Sonbahar ve kış aylarında gelişime devam eden fideler İlkbaharda çiçeklenirler.
Lupinus çiçeği (Lupin-Acıbakla çiçeği)
Acı bakla, Delicebakla, Termiye, Yahudi baklası, Gavur baklası isimleri ile bilinen Lupinus; Baklagillerden otsu bir bitkidir. 30-120 cm’e kadar boylanabilir. Çiçekleri dik salkımlar şeklinde kümelenmiştir. Her sene yerinde çıkan bir senelik ya da ufak çalı şeklinde gelişen üç değişik türü vardır. Bizdeki deli bakla senelik olup rengi açık lila ya da pembedir. Acı taneleri kullanılır. pa, Balkanlar ve yurdumuzun Marmara ve Ege bölgelerinde yabani olarak yetişmektedir.