Alâeddin Paşa ya da Alâeddin Bey; 1280 yılında Söğüt’te dünyaya gelmiş, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey‘in oğlu, Orhan Bey‘in küçük kardeşidir.
Alaaddin Paşa’nın yaşamına ilişkin bilgi çok azdır. Osman Bey‘in son yıllarına kadar Bilecik’te yaşadı, orada dedesi Şeyh Edebali ile babası Osman Bey’in yanında bulundu. Babasının ölümünden sonra Bursa-Mihaliç arasında Kete Bölgesi’ndeki Kudra toprağını almakla yetindi; kardeşi Orhan‘ın, Osman Bey‘in yerine geçmesi önerisiyle kendisi başa geçtiğinde de vezir olması önerisini kabul etmedi. Osmanlı devlet örgütünü ilk kuranlardan biri olmasına karşın, devlet işlerinden uzaklaşıp derviş olmayı yeğledi. Fakat kardeşi Orhan Bey ile ilişkisini kesmedi, bazı yönetim ve askerlik düzenlemelerinde üzerine düşeni yaptı.
Alâeddin Bey’in en önemli icraatı, Osmanlı Beyliği’nin idarî ve askerî yöndeki teşkilâtlanmasında gösterdiği faaliyetlerdir. Ordu kumandanlığı sırasında, Osmanlı askerini öteki Anadolu beyliklerinin askerlerinden ayırmak için askerlerin serpuşlarının rengini (kırmızı asker başlıklarını) beyaza çevirtti. Çandarlı Kara Halil Paşa ile “yaya” adlı ilk düzenli Osmanlı Ordusu’nu kurdu. Bursa-Külcürtlü semtinde bir tekkeyle Kaplıca’da iki camiyi de o yaptırdı. Alaaddin Paşa 1331 yılında Bursa’da öldü ve mezarı Bursa’da Osman Bey’in türbesindedir.