III. Alâeddin Keykubad, 1283 yılında dünyaya gelmiş 18. Anadolu Selçuklu sultanı ve II. İzzeddin Keykavus’un torunudur. 1298 ile 1301 yılları arasında hükümdarlık yapmıştır.
Sultan II. Mesut’un bir ayaklanmaya katıldığı gerekçesiyle görevinden uzaklaştırılması üzerine Gazan Han onun yerine yeğeni 3. Alaaddin Keykubat’ı 1298 yılında Anadolu Selçuklu tahtına çıkardı. Gazan Han daha sonraki yıllarda olan ayaklanmalara katılmayan ve kendisine bağlılığını sürdüren III. Alaattin Keykubat’ı Moğol hanedanından bir prensesle evlendirdi. Ayrıca Erzurum’dan Antalya’ya, Sinop’ tan Diyarbakır’a kadar bütün Selçuklu topraklarının egemenliğini ona bağışladığını bildirdi. Fakat Anadolu’daki Moğol baskısı giderek arttı. Tebriz’den gönderilen memurlar, devlet hazinesini ve halkı soyuyorlardı. Bir süre sonra Selçuklu sultanı ve devlet adamları da aynı yola başvurup halka zulme varan davranışlarda bulununca, durum adaletiyle tanınan ve Anadolu’daki Moğol askerlerinin komutanı olan Abışga Noyan’a bildirildi o da bu yakınmaları Gazan Han’a iletti. Bunun üzerine Gazan Han, Alaattin Keykubat’ın bütün yetkilerini geri aldı ve Abışga Noyan’ın izni olmadan hiçbir iş yapmamasını buyurdu. Abışga, Sivas’ta bulunan sultana haber gönderip yanına Yabanlu’yu getirtti. Daha sonra Gazan Han’ın yanına gönderilen III. Alaattin Keykubat yargılanıp idama mahkûm edildiyse de Moğol prensesi olan karısının yardımıyla ölümden kurtuldu ve 1301 yılında İsfahan’da oturmasına karar verildi.
Sultan III. Alâeddin Keykubad, ölümüne kadar burada yaşadı. 1302 yılında ölen III. Alâeddin Keykubad, Büyük Selçuklu sultanlarının İsfahan’daki türbesine gömüldü.
III. ALAATTİN KEYKUBAT NASIL ÖLDÜ?
II. Mesut, 19 Mayıs 1303’te Kayseri’de tahta çıktı. Gāzân Han, Alaattin Keykubat’ın bütün masrafları sağlanarak İsfahan’da ikamet etmesini emretti. Keykubat, İsfahan’da otururken maiyetinden birine kızarak ağır sözler söylemesi hayatına mal oldu. Bu kişi tarafından orada bıçaklanarak öldürüldü. Ölüm tarihi tam olarak bilinmemektedir. Niğdeli Kadı Ahmed, III. Alaattin Keykubat’ın ilki 1298, diğeri de 1301-1302 yıllarında olmak üzere iki defa tahta çıktığını, emîrlerin iftiraları yüzünden hükümdarlıktan azledilip İsfahan’a sürüldüğünü, ölünce Büyük Selçuklu sultanlarının türbesine defnedildiğini kaydeder.
III. Alaattin Keykubat, zayıf karakterli bir hükümdar olan III. Alaattin Keykubat atalarının geleneğinden ayrılarak zulüm yoluna sapmış, böylece hem hükümdarlıktan olmuş hem de Anadolu Selçuklu Devleti’nin itibarını halk ve Moğollar katında gözden düşürmüştür.