Devletin içinde bulunduğu durumu fark eden ve bu durumu düzeltmek isteyen devlet adamları ıslahat adı verilen yenilikler yapmışlardır. Bu devlet adamlarından biri de IV. Mehmet‘tir.
IV. Murat’ın ölümünden sonra I. İbrahim padişah olmuştur. Yaklaşık sekiz yıllık taht dönemi merkezi otoritede yaşanan sıkıntılar ile geçen I. İbrahim’den sonra tahta IV. Mehmet çıkmıştır. Osmanlı tarihinde en küçük yaşta tahta çıkan padişahtır. IV. Mehmet’in ilk yıllarında yönetimde annesi ve vezirler etkili olmuştur.
IV. Mehmet yönetimde kendi otoritesini sağladıktan sonra bazı devlet adamlannı ıslahat yapmaları için görevlendirmiştir.
Tarhuncu Ahmet Paşa: 4. Mehmet’in sadrazamlarındandır. Çoğunlukla Mali alanda ıslahatlar yapmış ve Osmanlı Devleti’ndeki ilk denk bütçeyi hazırlamıştır. Saray masraflarını kısmış, toprak gelirlerini direk hâzineye aktarmış ve rüşveti engellemeye çalışmıştır. Saray masraflarını kısması çıkarı zedelenen insanları rahatsız etmiş ve bu kişiler sadrazamın idam edilmesine neden olmuştur.
Köprülü Mehmet Paşa: Saraya sunduğu şartlar kabul edilince göreve gelen Mehmet Paşa orduyu disiplin altına alarak hataları olan devlet adamlarını görevden uzaklaştırmıştır. Ordunun yanı sıra donanmayı da düzenlemiştir.
Köprülü Fazıl Ahmet Paşa: Köprülü Mehmet Paşanın oğludur. Ekonomik ve askeri alanda yenilikler yapmıştır. Bütçe açığını azaltmaya çalışmıştır. Topçu sınıfında düzenlemeler yapmıştır.