Akyatan Gölü, Adana Ovası’nın güney ucunda, Akdeniz kıyısında, Seyhan Nehri’nin eski bir azmağı olup Adana’ya 48 km mesafede Çukurova’daki en büyük lagündür. Tekrar belirtmek gerekirse Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan ülkemizim en büyük lagün gölüdür. Yüzölçümü 50 km2. Doğu Akyatan (15 km2, deniz yüzeyinde), Batı Akyatan (35 km2, deniz düzeyinde 4 metre yükseltide) olmak üzere iki bölümdür. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır. Gölün ağaçlık alanıyla beraber büyüklüğü 11,244 hektardır, bu alan Orman Bakanlığı tarafından, Yaban hayatı koruma sahası olarak ilan edilmiştir (yıl 1987).
Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının arasındaki alanda, dar bir boğazda denize açılan bir lagündür (deniz kulağı). Denizin karaya sokulması sonucu oluşan gölü, denizden ayıran uzantı, yüksek kumullarla kaplıdır. Karataş’ın batısında denizle birleşir. Yani Göl, güney batıdan çıkan 2 km’lik dar bir kanalla denize bağlanmaktadır. Göl sularının yüksek olduğu dönemlerde kanal vasıtasıyla gölden denize, düşük olduğu dönemlerde ise denizden göle doğru su akışı olmaktadır. Kışın ve ilkbaharda, drenaj kanalları ile taşınan sular ve yağışların etkisi ile göl suyu tatlılaşmakta, yazın ise yüksek buharlaşma ve denizden göle olan su girişi nedeniyle tuzluluk artmaktadır. Ayrıca, tuzluluk denize bağlantının olduğu kesimde daha yüksek, sızıntı ve drenaj sularının etkili olduğu kuzey kesimlerde ise daha düşüktür. 1968 yapımı büyük bir tahliye kanalı (YD3), tarım alanlarından dönen suları doğrudan göle taşır. Doğu bölümünde 4 km olan genişlik batıya doğru daralır. Akyatan Gölü’nden, özel yapısı nedeniyle, balıkçılıkta yararlanılmasının yanı sıra, su kuşlarının, Türkiye’deki en önemli kışlak alanlarından biridir.
Göçmen kuşlar için Lagün çevresi oldukça önemlidir. Yurdumuzun İç bölgelerinin kışın donması ve Balkanlar ile Kafkasya’dan güneye inen kuşların göç yollarının üzerinde yer alması yüzlerce kuş çeşidinin burada kışlamasına (kış aylarını geçirmesi) sebep olmaktadır. Akyatan Gölü Etrafındaki Kuşlar,
– Yaz ördeği (Marmaronetta angustrostiris)
– Turaç (Francolius francolinus)
– Saz horozu (Porphyrio)
– Kocagöz (Burhinus oedicnemus)
– Akça – kirazkuşu (Emberiza hortulana)
– Çılbıt (charadriidae )
– Mahmuzlu kız kuşu (Venellus spinosus)
– Küçük sumru (sterna albifrons)
– Suna (Anatidae)
– Fiyu (Anas penellope)
– Elmabaş pakta (aythya ferina)
– Dilkuyruk (ruddy duck)
– Sakarmake (fulica atra)
– Flamingo (Phoenic optaridae)