Osmanlı ile Rusya arasında 1774 yılında imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşmasına göre Rusya, Kırım’ın bağımsızlığını kabul etmişti.
Bağımsız olan Kırım’ı ele geçirmek için Ruslar harekete geçti. Kırım’daki birlik bozuldu ve Kırım yöneticileri Türk ve Rus yanlısı diye ikiye ayrılmışlardı. 1777 yılında Rus yanlısı olan Şahin Giray hanlığa gelince onun yönetimini istemeyen halk ayaklandı. İsyanı bastırmak amacıyla Şahin Giray Rusya’dan yardım istedi. Böyle bir fırsatı kaçırmak istemeyen Ruslar bölgeye askerlerini gönderdi. Osmanlı durumu kabullenmedi ve savaş hazırlıklarına başladı. Fransa’nın araya girmesiyle barış, 1779 Aynalıkavak Tenkihnamesi (Sözleşmesi) imzalandı. Aynalıkavak Tenkihnamesi Sultan birinci Abdulhamid döneminde imzalanmıştır.
Osmanlı ile Rusya arasında imzalanan bu sözleşmeye göre Rusya Kırım’daki kuvvetlerini geri çekti, Osmanlı Şahin Giray’ın Kırım Hanlığını onayladı.
Aynalıkavak Antlaşması’nın Önemi ve Maddeleri
– Osmanlı Devleti, Şahin Giray’ın Kırım Hanlığı’nda var olan yönetimini tanıyacaktı,
– Küçük Kaynarca Antlaşması şartları kabul edildi,
– Kırım Hanlığı’nın sonraki yöneticilerini başa geçirmeden önce halifeden onay alacaktı,
– Osmanlı Devleti tarafından Akdeniz ve Karadeniz içerisinde Fransa ile İngiltere’ye vermiş olduğu ticari haklar ile beraber imtiyazları; bu antlaşmadan sonra Rusya’ya da tanımaya başlayacaktı,
– Kırım sınırları içerisinde Rus hâkimiyeti sürmeye devam edecekti.
Kırım’ın bağımsızlığını kabul eden Osmanlı Devleti; Aynalıkavak Antlaşması ile de bu durumu onaylayan bir tavır sergilemiş oldu. 2. Katerine, İsveç’in Osmanlı ile ittifak yapmamasını istiyordu. 1783 yılında Rusya en sonunda Kırım’ı ilhal etti.