Osmanlı ile Avusturya arasındaki ilişkiler, Orta Avrupa hakimiyeti için Macaristan’a sahip olmak amacıyla yeniden bozulmuştur. Bu gelişmeler sonrası sefere çıkan Osmanlı ordusu Viyana’yı 1683 yılında ikinci kez kuşatmıştır. II. Viyana Kuşatması ya da Viyana Bozgunu, IV. Mehmet devrinde Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasında gerçekleşmiştir.
İkinci Viyana kuşatmasının nedenleri;
1. Macar Kontu Tökeli İmre’nin Avusturya saldırılarına karşı Osmanlı’dan yardım istemesi, (Dönemin sadrazamı Fazıl Ahmet Paşa anlaşma gereği yardım etmemişti. Onun ölümünden sonra sadrazamlık makamına gelen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa yardım isteğine olumlu cevap vermiştir.)
2. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın hırsı ve devleti eski günlerine geri döndürmeyi hedeflemesi,
3. Viyana’nın Avrupa kıtasındaki coğrafi konumu ve önemi.
Osmanlı Devleti’nin kuşatması karşısında Avusturya tek başına mücadele edemeyeceğini düşünerek Avrupalı devletlerden ve Papa’dan yardım istemiştir. Papa’nın desteğiyle Alman, Fransız ve Lehlerden oluşan bir Haçlı ordusu Avusturya’ya yardım amacıyla Viyana’ya gelmiştir.
Osmanlı ordusunda Eflak, Kırım, Erdel ve Boğdan kuvvetleri de bulunmaktaydı. Kırım Hanı Leh ordusuna engel olmakla görevlendirilmişti. Kırım Hanı verilen görevi yerine getirmeyince Leh ordusu kaleyi kuşatan Osmanlı ordusuna arkadan saldırmıştır. İki ateş arasında kalan Osmanlı ordusu ağır bir yenilgi aldı ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, orduyu Belgrad’a çekti. İlkbaharda tekrar Viyana’yı kuşatmak için planlar yaptı ancak Viyana Kuşatması’ndaki başarısızlığından dolayı idam edildi.
2. Viyana kuşatması neden başarısız oldu
1. Devlet adamları arasındaki çekişmeler
2. Avrupa’nın Avusturya’ya yardım etmesi
3. Kırım Hanının ihaneti
4. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın taktiksel hataları.