Malik Aksel, 1903 yılında Selanik Katerin’de dünyaya gelmiş ünlü Türk ressam ve yazardır. babası gümrük memuru Mehmet Şükrü Bey’dir.
Malik Aksel ilokula Serez’de başladı, ilk öğrenimini Beyazıt numune Mektebi’nde tamamladı. Ortaöğremini İstanbul Erkek Öğretim Okulu’nda yaptı. Bu okulda resim öğretmeni olan Şevket Dağ’dan etkilendi. 1928 yılında Avrupa sınavını kazanarak Berlin’e gitti, Resim Yüksek Öğretmen Okulu’nda Prof. Grossmann ile yağlıboya ve gravür tekniklerinde çalışmalar yaptı, resim pedagojisi öğrenimi gördü. 1932 yılında yurda dönünce, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim ve Sanat Tarihi öğretmenliğine atandı. Çapa Eğitim Enstitüsü’nde çalıştı. Yurtiçi ve yurtdışı pek çok sergiye katkıda bulundu. Suluboya ressamı olarak ünlendi. 1969 yılında ilk büyük sergisini açtı.
Malik Aksel, Suluboya Ressamlar Grubu sanatçılarındandır. 1973 yılında Devlet Sergisi Ödülü kazandı. Yanı sıra Eski Türk El Sanatları sergisinde, kendi eserlerine de katarak, seçkin bir örnek verdi (1959). Suluboyaları, yöresel renk ve motiflendirmeyle, belgecilik yanı da bulunan, güçlü güzel eserlerdir. Eserleri çeşitli müze ve koleksiyonlarda yer almaktadır. Malik Aksel, 15 Şubat 1987 yılında İstanbul’da öldü.
Malik Aksel eserleri
– Resim Sergisinde Otuz Gün (1943)
– İstanbul Mimarisinde Kuş Evleri (1959)
– Anadolu Halk Resimler (1960)
– Türklerde Dini Resimler (1967)
– Sanat ve Folklar (1961)
– İstanbul’un Ortası (1977).
Ahmet Koksal sanatçının çeşitli yönlerini inceleyen bir kitap yayımladı: Ressam, Eğitimci ve Yazar Malik Aksel (1988).
Resim
– Hah Önünde, Ankaralı Kızlar (istanbul Resim ve Heykel Müzesi)
– Düşünce, Genç Kız, Çingeneler, Kardeşler, Odaiçi, Bahçe, Köylü Kızı.