Sağlık varlıktan yeğdir
* Vücudun hasta olmaması, vücut esenliği her şeyden önemlidir. Çünkü bir şeyin tadını alabilmek, bir şeyden gerektiği gibi yararlanabilmek için sağlıklı olmak şarttır. Her şeyiniz var, ama ondan istifade edecek durumunuz yok. Neye yarar?
* İnsan için en büyük nimet sağlık ve afiyettir. Herşey sağlıkla mümkündür. Bunun için sağlıktan büyük zenginlik olmaz. Sağlık olmazsa varlık neye yarar? İnsan için en büyük zenginlik sağlıktır. Sağlıklı olduğumuz zaman işlerimizi daha iyi yapar ve o işten zevk alırız. Hastalandığımızda ise hiçbir şeyden zevk almaz oluruz; zenginliğimizin bile hiçbir değer taşımadığını görürüz.
* Sağlıktan büyük zenginlik olmaz. Sağlık olmazsa varlık neye yarar?
* Sağlık en büyük varlıktır. İnsan sağlıklı olduğu sürece yaşam mücadelesini verebilir. Hasta olan kişi, çalışamaz, ihtiyaçlarını karşılayacağı parayı kazanamaz. Çünkü her şey sağlıklı olmakla elde edilebilir. Bunun için sağlık bütün varlıklardan daha büyük bir değere sahiptir. Onu korumak gerekir. Sağlığı bozuk olan bir insanın parası hiçbir işe yaramaz. Olsa olsa hastalığını tedavi etmek için harcayabilir. Ama bozulan sağlığı parayla da düzeltmenin mümkün olmadığı durumlar olur. Böyle durumlarda kişi, bütün varlığını eski sağlığını elde etmek için gözden çıkarır ama bir sonuç alamaz. Bu gibi kişiler zamanında sağlıkları ile kazançları arasında tercihlerini iyi yapmamış olmanın cezasını çekerler.
Her işin başı sağlık
* İnsanın yapacağı her şey vücut sağlığına bağlıdır. Sağlıklı olmayan kimse hiçbir iş yapamaz. Bir iş yapamayan, başarılı olamayan kimse de yaşadığı hayattan bir tat almaz; mutlu olamaz.
* İnsanın yapacağı her iş, önce vücut sağlığına bağlıdır. Sağlık olmazsa hiçbir iş yapılamaz. Sağlıklı bir insan mutlu olur; sağlıksız insanlar ise “neden bende böyle değilim?” diye kendisine sorular sorarak tamamen hayata küsmeye yüz tutarlar. Sağlıklı kişiler her iş ve dünya işleri için kendini hazır olarak bulurken sağlıksız kişiler seçici olmak zorundadır.
Hastalık sağlık bizim için
* Sağlıklı bir insan organizmasında birtakım değişikliklerin ortaya çıkmasıyla fizyolojik görevlerin aksaması, dolayısıyla sağlığın bozulması son derece tabiîdir. Bu sebeple, hasta olmamak için önceden tedbir almalı, her halükârda hastalığa yakalanırsa da bunu büyütmemeli insan.
* İnsan can taşıyor: Sağ, esen olduğu gibi hasta da olur. Bu durumları düşünüp tedbirlibulunmak gerekir.
Ağacı kurt, insanı dert öldürür
* Kurt, ağacı içinden yiyerek nasıl çürütürse, dert ve üzüntü de insanı öylece için için yıpratır, bitirir. Ayrıca üzüntüler, dertler tedavisi zor, verem gibi hastalıklara sebep olur.
* Ağaç kurdu, içine yerleştiği bir ağacı veya tahtayı özünden, içten içe yiyerek çürütür ya da kurutur. Dert ve üzüntü de tıpkı ağaç kurdu gibidir. İnsanı içten içe yıpratır, perişan eder, dayanıksız kılar, yiyip bitirir.
Ak gün ağartır, kara gün karartır
* Mutlu bir yaşayış, insanları dinç, şen, sağlıklı yapar. Üzüntülü yaşayış ise yıpratır, zayıflatır, karamsar yapar.
* Mutlu bir yaşam, kişiyi neşeli ve iyimser yapar. Üzüntülü bir yaşam ise kişinin yıpranmasına ve karamsar olmasına yol açar.
Can boğazdan gelir
* İnsan yemekle yani iyi beslenerek yaşar. Boğazına (beslenmesine) bakmayan dikkat etmeyen insanın sağlığı bozulur. Hayatı tehlikeye girer.
* Yaşamak için beslenmek gerekir. İyi beslenmeyen kimsenin sağlığı bozulur. İnsanın hareketli ve üretken bir hayat sürdürebilmesi için beslenmesine, yediğine, içtiğine dikkat etmesi gerekir. Bunun yanında çok yemek asla sağlıklı değildir. Sağlıklı ve uzun bir ömür için dengeli ve düzenli beslenmek gerekir.
Güneş girmeyen eve doktor girer
* Ev güneş almalıdır. Güneş, mikropları öldürür, vücudu güçlendirir, sağlık kazandırır. Güneşli, açık havası olmayan evlerde hastalık eksik olmaz. Bu yüzden her yerde güneşten ve temiz havadan fazlaca faydalanmalıyız.
* Güneşin insan sağlığı açısından önemi büyüktür. Güneş mikropları öldürür, vücudu güçlendirir. Güneşin girmediği yerlerde mikropların daha çabuk çoğaldığı, güneş yüzü görmeyen insanların da daha çabuk soluklaştığı bilinen gerçeklerdendir. Güneş birçok hastalığa iyi gelirken, sağlığın da baş koruyuculuğunu yapar. Görülüyor ki güneşli evde hastalık olmaz.
Hastalık kantarla girer, miskalle çıkar
* Hastalık birdenbire ve bütün ağırlığı ile gelir. İyileşmesi uzun sürer. Bu yüzden hasta olmamaya çalışılmalıdır.
* Sağlıklı bir kişiye hastalık aniden ve zorlu olarak gelir, ama aynı çabuklukta gitmez; hasta yavaş yavaş iyileşir.
Hasta olmayan, sağlığın kadrini bilmez
* insanlar sağlığın değerini ancak hastalıkta acı çekip iyileştikten sonra anlarlar.
* Sağlık çok değerlidir ve en kıymetli nimettir. İnsan ancak hasta olup ağrılar, acılar, sızılar içinde kalınca sağlıklı olmanın değerini anlayabilir. Sağlığına kavuştuğunda da çektiği sıkıntıları düşünüp yeniden hasta olmamaya çalışır, sağlığına özen gösterir.
Başın sağlığı, dünyanın varlığı
* Dünyanın en büyük zenginliği, beden sağlığından başka bir şey değildir.
* Sağlık, dünyanın en büyük zenginliğidir. Dünyada her işin başı sağlıktır. Dünyada sağlıklı olmaktan daha değerli zenginlik yoktur.