I. Selim yada bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim, 10 Ekim 1470 yılında Amasya’da dünyaya gelmiş 9. Osmanlı padişahı ve 88. İslam halifesidir. Aynı zamanda ilk Türk İslam halifesi ve Hâdim’ul-Harameyn’uş-Şerifeyn unvanına sahiptir. Babası II. Bayezid, annesi Gül-Bahar Hatun, eşi Ayşe Hafsa Sultan’dır.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ (1512- 1520)
I. Osmanlı – Safevi İlişkileri
Yavuz Sultan Selim Trabzon’da sancak beyi olarak görev yapmaktaydı. Şah İsmail’in Anadolu ile ilgili planlarının farkına vararak babası II. Bayezit’ı Safevi tehlikesine karşı defalarca uyarmasına rağmen bir sonuç alamamıştı. Şahkulu isyanı ile haklı çıkan Yavuz Sultan Selim yeniçerilerin desteğini arkasına aldı. Padişah olan II. Bayezit tahtı oğlu Yavuz Sultan Selim’e bıraktı. Yavuz tahta çıkma hususunda ordunun desteğini alan ilk padişahtır.
Tahta çıktıktan sonra Yavuz doğu siyasetine ağırlık vermiştir. Amacı Türk- İslam birliğini sağlamaktır, Bu amaçla önce Safevi sonra Memlükier üzerine sefere çıkmıştır.
Çaldıran Savaşı 1514
Osmanlı Devleti ile Safeviler arasında yapılmıştır. Savaşın nedenleri Safevi Hükümdarı Şah İsmail’in Anadolu üzerindeki egemenlik mücadelesi ve Şahkulu isyanını desteklemesi ile Anadolu’ya geçmek isteyen Türkmenlere izin vermeyerek Osmanlı iskan politikasını olumsuz etkilemesidir. İki taraf arasında yapılan Çaldıran Savaşını Osmanlı Devleti kazanmış fakat İran’a kaçan Şah İsmail yakalanamadığı için Safevi sorunu geçici olarak çözülmüştür. Musul, Kerkük, Tebriz ve Erbil alınmıştır.
Turnadağ Savaşı 1515
Genellikle Safeviler tarafında yer alan Dulkadiroğulları üzerine gidilerek yapılan Turnadağ Savaşı ile bu beylik alınmıştır.
Önemi: Bu beyliğin alınmasıyla Anadolu Türk Birliği kesin olarak sağlanmıştır. Osmanlılar ile Memlükler komşu olmuşlardır.
2. Osmanlı – Memlûk İlişkileri
İki devlet arasındaki ilk sorunlar Yıldırım Bayezit döneminde başlamıştır. Daha sonra Fatih döneminde Hicaz su yolları ve Dulkadiroğulları meselesinden dolayı ilişkiler gerginleşmiştir. II. Bayezit döneminde savaşlar yaşanmış fakat iki tarafta istedikleri sonucu alamamıştır.
Mısır Seferi
Yavuz dönemine gelindiğinde Memlüklerin, Safevileri desteklemesi, Dulkadiroğullarının alınmasına tepki gösterilmesi ve Yavuz’un Türk- İslam birliğini sağlama düşüncesi yapılan Mısır seferinin nedenleridir. 1516 Mercidabık ve 1517 Ridaniye savaşları ile Memlûk Devleti ortadan kaldırılmıştır.
Bu savaşların önemli sonuçları şunlardır;
1. Memlûk Devletine son verilerek bu devlete ait olan Mısır, Filistin, Suriye, Hicaz bölgeleri Osmanlılara geçti.
2. Halifelik Osmanlı Devleti’ne geçti ve Kutsal Emanetler İstanbul’a getirildi.
3. Baharat yolunun bir bölümü ve bitiş bölgesindeki limanlar Osmanlıların eline geçti.
4. Venedik, Kıbrıs için Memlüklere ödediği vergiyi Osmanlı’ya ödemeye başladı.
önemi: Halifeliğin Osmanlı Devleti’ne geçmesiyle Türk- İslam dünyasının liderliği üstlenilmiş oldu ve devletin teokratik yapısı güçlendi. Ekonomik olarak Osmanlı Devleti büyük kazanç elde etti.