Akifer; içinde yeraltı suyu bulunduran ve bunları kolaylıkla iletebilen katmanlardır. Diğer bir ifade ile Akifer; ekonomik olarak önemli miktarda suyu depolayabilen ve yeterince hızlı taşıyabilen geçirimli jeolojik birimlerdir. Coğrafya terimi olarak Akifer, İçinde suyun birikip akabildiği geçirgen kayaç bölümü demektir.
Akarsuların vadilerinde, deniz kıyılarında biriktirdiği kum-çakıl katmanları başta gelen akifer kütleleridir. Bunun yanı sıra rüzgârların biriktirdiği kumullar, erime boşlukları ya da çok sık çatlaklı kayaçlar da çoğu kez akifer özelliği taşırlar. Kum ve çakıllardan oluşan alüvyonların akifer niteliğinde olması için altında kil gibi geçirimsiz bir katmanın yer alması gereklidir. Bu tür akiferlere serbest akifer denir.
Geçirimli alüvyon katmanı bazen iki geçirimsiz katmanın arasında bulunabilir. Bu katmanlar bir yağış alanına açılıyorsa su, açılan sondajdan basınçla yüzeye fışkırır. Bunlar basınçlı akifer adını alır.
Yerleşim ve tarım alanlarının su gereksinimi akarsu ve göllerden sağlanamadığı zaman bu katmanlara sondajlar yapılır ve akiferin verimliliği ölçüsünde su elde edilir. Akiferin verimliliği, beslendiği havzanın yağış miktarıyla büyüklüğüne ve akifer katmanının geçirimliliğine bağlıdır.