Sekiz çeşit mal zekâta tâbi değildir. Yani bu mallara zekat düşmez. Bunlar;
1. Bir kişinin kendi şahsının ve nafakalarıyla mükellef olduğu kimilerin ihtiyaçlarına karşılık aslî ihtiyaçlar adını alan mallar. ( Mesken ve ev için gerekli eşyalar, kışlık ve yazlık elbiseler, lüzumlu silah, alet edevat, kitap, binek hayvanı, hizmetçi, köle veya câriye ile bir senelik nafakaya mahsus erzak).
2. Ticaret için olmayan fazla ev eşyasıyla kitaplar, sanat aletleriyle fazla elbise, fazla yiyecek içecek, altın ve gümüşten olmayan ziynet takımları; yakut, zümrüt, inci, elmas gibi takılar.
3. Bir kimsenin elinden çıkıp büyük ihtimalle bir daha eline geçmesi umulmayan mallar. Bunlara “mâl-ı zımâr” denir. Bilahare elde edilecek olursa ele geçtiği tarihten itibaren nisab miktarı mevcut olunca zekâta tâbi olur.
4. insanlar tarafından istenecek herhangi bir borca karşılık olan mal. Fakat nezir (adak), kefâret veya hac gibi borçlar, insanlar tarafından istenilmeyeceği için, bu şeylerin zekâtının verilmesine engel yoktur.
5. Bir borca kefil olan kişinin malından o borca denk olan miktar.
6. Ticaret için değil de yalnız kira bedellerini almak üzere elde tutulan evler, dükkânlar ve diğer akarlar (Bu tür akarların kira bedelleri biriktiriliyor ve biriktirilen bu bedel, nisab miktarının üzerindeyse zekata tabi olur) ile kaplar, sanat aletleri, makineler ve nakil vasıtaları.
7. Ticaret için olmayan atlar, merkepler, katırlar ile av için öğretilmiş köpekler.
8. Yük ve çift hayvanları, kesilip etleri yenilmek için veya damızlık için ahırlarda yahut kırlarda beslenilen hayvanlar ve en az altı ay ahırlarda yem ile beslenen hayvanlar.