Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinden 2023 Kurban Bayramı namaz saatlerini açıkladı. Peki İstanbul Kurban Bayram namazı 2023 saat kaçta kılınacak?. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine dayalı olarak 2023 İstanbul kurban bayram namazı saati ve haberin tüm detayları.
Mübarek Kurban Bayramı geldi çattı. İslam dünyasının büyük bir heyecan içerisinde beklediği 2023 Kurban bayramı 28 Haziran Çarşamba günü kutlanacak. Kurban, belirli şartları taşıyan hayvanları usulüne uygun olarak ibadet maksadıyla kesmektir.
Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyâm-ı nahr’ ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir.
Bayram sevinç günü demektir. Topluca kılınan namazdır. Bayram namazları hanefi mezhebine göte vaciptir. Şafii mezhebine göre ise sünnettir. Bayram Namazı müslümanlar arasindaki birlik ve beraberligin güzel bir göstergesidir. Bayramlar müslümanlari birbirine yaklastiran, darginliklari ortadan kaldiran, kardeslik duygularini kuvvetlendiren önemli günlerdir. Bayramlar, Allah’ın mü’min kullarina birer ziyafet günleridir.
İl il Kurban Bayramı namaz vakitleri 2023
Bayram sabahi erkenden kalkmali, yikanip temizlenmeli, en iyi ve temiz elbiseleri giyerek güzel kokular sürünmelidir.
عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ رَضِيَ اللهُ تَعَالَى عَنْهُ، قَالَ : أَمَرَنَا رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ نَلْبَسَ أَجْوَدَ مَا نَجِدُ، وَأَنْ نَتَطَيَّبَ بِأَجْوَدِ مَا نَجِدُ، وَأَنْ نُضَحِّيَ بِأَسْمَنِ مَا نَجِدُ. (طب)
“Hz. Hasan buyurdu: Resûlüllâh (s.a.v.) bize (bayramlarda) bulabildiğimizin en güzelini giymemizi, en güzeliyle kokulanmamızı ve en semiz kurbanı kesmemizi emretti.”(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
İstanbul ve ilçelerinde Kurban Bayramı namazı şu saatlerde kılınacak;
İSTANBUL 06:10
AVCILAR 06:11
BEYLİKDÜZÜ 06:12
CATALCA 06:11
ESENYURT 06:11
KÜÇÜKÇEKMECE 06:10
PENDİK 06:09
SİLİVRİ 06:12
SULTANGAZİ 06:10
TUZLA 06:09
ARNAVUTKÖY 06:10
BAŞAKŞEHİR 06:10
BÜYÜKÇEKMECE 06:11
ÇEKMEKÖY 06:09
KARTAL 06:09
MALTEPE 06:09
SANCAKTEPE 06:09
SULTANBEYLİ 06:09
ŞİLE 06:07
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Bayram namazının her iki rek’atindeki üçer adet fazla tekbirlere “zevâid tekbirleri” denir. Vâcip olan bu tekbirler, birinci rek’atte kırâatten önce, ikinci rek’atte kırâatten sonra alınır.
Bayram namazı şöyle kılınır:
Birinci rek’at:
1) Cemaat düzgün sıralar hâlinde imamın arkasında yer alır ve ‘Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama’ diye niyet eder.
2) İmam ‘Allahü Ekber’ deyip ellerini yukarıya kaldırınca¸ cemaat de imamın peşinden ‘Allahü Ekber’ diyerek ellerini yukarıya kaldırıp bağlar.
3) Hem imam¸ hem de cemaat gizlice ‘Sübhâneke’yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir: Subhanallah velhamdülillah vela ilahe illallah allahu ekber.
Birinci Tekbir: İmam yüksek sesle¸ cemaat da onun peşinden gizlice ‘Allahü Ekber’ diyerek (iftitah tekbirinde olduğu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.
İkinci Tekbir: İkinci defa ‘Allahü Ekber’ denilerek eller yukarıya kadırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide olduğu kadar durulur.
Üçüncü Tekbir: Sonra yine ‘Allahü Ekber’ denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.
4) Bundan sonra imam¸ gizlice ‘Eûzü-Besmele’¸ açıktan Fatiha ve bir sûre okur. (Cemaat bir şey okumaz¸ imamı dinler.)
5) Rükû ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek’ata) kalkılır ve eller bağlanır.
İkinci Rek’at:
6) İmam gizlice Besmele¸ açıktan da Fatiha ve bir sûre okur. Sûre bitince imam yüksek sesle¸ cemaat da içinden (birinci rek’atta olduğu gibi) üç kere daha tekbir alır¸ üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan¸ dördüncü tekbir ile rükûa varılır sonra da secdeler yapılarak oturulur.
7) Oturuşta¸ imam ve cemaat¸ ‘Ettehiyyatü¸ Allâhümme salli¸ Allâhümme bârik ve Rabbenâ âtina…’ duasını okuyarak önce sağa¸ sonra sola selâm verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur.
Bayram günü sünnetleri
1-Erken kalkmak
2-Gusül abdesti almak
3-Misvak kullanmak
4-Güzel koku sürünmek
5-Yeni ve temiz elbise giyinmek
6-Namazdan önce tatlı veya hurma yemek
7-Tek adette yemek
8-Yüzük takmak
9-Camiye erken gitmek
10-Giderken sessiz tekbir söylemek
11-Müslümanlara selam vermek
12-Güler yüzlü ve tatlı dilli olmak.
13-Müminlerle bayramlaşmak.
14-Fakirlere sadaka vermek.
15-Dargınları barıştırmak
16-Akrabayı ziyaret etmek
18-Ziyarette hediye götürmek.
19-Kabirleri ziyaret etmek.
20-Misafirlere ikram etmek.
21-Çok dua ve tevbe etmek.
22-Sevindiğini belli etmek.