Çimpe Kalesi 1353 yılında Orhan Bey tarafından fethedilmiştir. Tarihte Çimpe Kalesi fethi olarak yer alsa da aslında Çimpe Kalesi Osmanlı İmparatorluğu’na hediye olarak Bizans İmparatoru Kantakuzenos tarafından Orhan Gazi’ye verilmiştir.
Bizans’taki taht kavgalarından yararlanmak isteyen Orhan Bey, Kantakuzen’in yardım isteği üzerine ona yardımcı olarak imparator olmasını destekledi. İmparator olan Kantakuzen ülkesinde çıkan ayaklanmaları bastırabilmek için Orhan Bey’den yardım istedi. Yardımlar karşısında Gelibolu Yarımadasındaki Çimpe Kalesi Osmanlılara verildi.
Osmanlı Devleti burayı Bizans’a yapacağı yardımlarda askeri üs olarak kullanacaktı. Fakat ilerleyen zamanlarda bu kale Osmanlı’nın kendi fetihleri için üs olarak kullanılmaya başlandı. Çimpe Kalesinin alınmasıyla Osmanlı Devleti ilk kez Rumeli’ye geçmiş ve bu durum ileride Balkanlara doğru yapılacak seferlerin başlangıcı olmuştur. Orhan Bey oğlu Süleyman Paşa’yı bölgenin fethi için görevlendirmiş ve bölgede kalıcı olabilmek amacıyla Türk boylarını bölgeye yerleştirerek iskan politikasını uygulamıştır.
Osmanlı İmparatorluğu’na büyük hizmetler sağlayan Çimpe Kalesi, Osmanlı’nın Avrupa’ya ilk adım attığı toprak olması nedeniyle tarihi açıdan önemi oldukça yüksektir.
Çimpe kalesi nerede?
Çimpe Kalesi, 14. yüzyılın ortalarında Osmanlı Ordusu tarafından fethedilen, Balkan topraklarının güneydoğu kesiminde Gelibolu Yarımadası’nda yer alan bir kaledir. Çimpe Kalesi, Çanakkale Boğazı ve Saroz Körfezi’ni aynı anda görmeyi sağlayan oldukça stratejik bir konuma sahip bir kaledir.