Osmanlı Devletini kuran aşiret Oğuzların Bozok kolu Günhan soyuna bağlı Kayı boyudur. Kayı boyu, Oğuz Kağan Destanı’na göre Oğuzların 24 boyundan, Kaşgarlı Mahmud’un Divân-ı Lügati’t-Türk eserine göre ise 22 Oğuz boyundan ikincisidir. Kayı’nın kelime anlamı “güç, kuvvet ve kudret sahibi” demektir. Kayılar, Oğuzların en kudretli boylarındandır. Kayı boyu yedi asır İslam dünyasının sancaktarlığını yapan Osmanlı Devleti’nin kurucusudur.
Moğol istilasından kaçan birçok Türkmen boyu gibi Kayılarda batıya doğru göç ederek Anadolu’ya gelmişlerdir. Kayılar önce Van Gölü bölgesindeki Ahlat’a daha sonra I. Alaettin Keykubat zamanında Ankara Karacadağ bölgesine yerleştirildiler. Bir müddet sonra Bizans sınırına uç bölgeye kaydırılarak Söğüt ve Domaniç bölgesine yerleştirildiler. Söğüt’ü kışlak, Domaniç’i yaylak olarak kullanan Kayıların başında bu dönemde Ertuğrul Gazi bulunmaktaydı.
1281 yılında Ertuğrul Gazi’nin ölümünden sonra oğlu Osman Bey Kayı boyunun başına geçmiştir. Osman Bey diğer Anadolu beylikleri gibi İlhanlıların Türkiye Selçukluları üzerindeki baskısından yararlanarak Türkiye Selçuklu otoritesinden sıyrılıp 1299 yılında adına para bastırıp bağımsızlığını ilan etmiştir. Osman Bey ve daha sonra oğlu Orhan Bey izledikleri strateji ile kısa sürede beyliği büyüterek devlet haline getirmişlerdir. Osman Bey aşireti beylik, Orhan Bey ise beyliği devlet haline getiren fetihler ve teşkilatlanmalar gerçekleştirmiştir.