Ünlü Türk tıp profesörü, bilim insanı, sivil toplum örgütçüsü ve milletvekili Besim Ömer Akalın 1 Temmuz 1862 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Türkiye’de çağdaş doğum biliminin öncülerindendir; ülkedeki ilk doğum kliniğini açan, doğum üzerine ilk çağdaş kitabı yayımlayan kişidir.
Besim Ömer Akalın, Kosova Askeri Rüştiyesi’nden sonra 1883 yılında Askeri Tıbbiye’yi yüzbaşı rütbesiyle bitirdi. İhtisasını tamamlayarak devletçe Paris’e gönderildi. Burada, başta Boudin olmak üzere dönemin ünlü hekimleriyle çalıştı. Yurda dönüşünde ferik (korgeneral) rütbesiyle Askeri Tıbbiye’ ye profesör oldu. Buradaki görevinin yanı sıra Meclis-i Tıbbiye-i Mülkiye ve Meclis-i Sıhhiye-i Umumiye üyeliklerine de seçildi. Yaptığı çalışmalarla hekimler ve halk arasında saygınlık ve ün kazandı. 1908’de rütbesi albaylığa indirildi. Buna karşın, halk kendisine “Paşa” demeyi sürdürdü. 1911’de fakülte olan Tıbbiye’ye Cemil (Topuzlu) Paşa’dan sonra ikinci dekan seçildi. 1919-1927 arasında iki dönem Darülfünun eminliği (rektörlük) yaptı, 1933’teki üniversite reformunda kadro dışı bırakıldı. İki yıl serbest hekim olarak çalıştı. TBMM’nin 5. ve 6. dönemlerinde (1935, 1939) parlamentoda İstanbul milletvekili olarak bulundu.
Türkiye’de doğumlarda kadın ve çocuk ölümleri oranlarının geniş ölçüde azalmasını sağlayan çalışmalarıyla ün ve saygı kazandı. Türkiye’nin ilk doğum kliniğini kurdu. Himaye-i Etfal (Çocuk Esirgeme Kurumu), Süt Damlası derneği gibi çocuk hakları ve sağlığını gözeten derneklerin kurulmasına önayak oldu. Kızılay’ın yeniden örgütlenmesi ve hastabakıcılık örgütlenmesi ve hastabakıcılık örgütünün kurulması çalışmalarına katıldı. Ana ve çocuk sağlığı konusunda verdiği uğraş ve emek nedeniyle 1939’da Haseki Hastanesi’nin bahçesine bir heykeli dikildi. Eserleri başta Çince olmak üzere birçok yabancı dile çevrildi. Besim Ömer Akalın 19 Mayıs 1940 yılında Ankara’da öldü.
Besim Ömer Akalın Eserleri
Sıhhatnüma-yı İzdivaç (Evlilik sağlığı),
Sıhhatıaüma-yı Etfal (Çocuk sağlığı),
Sıhhatnüma-yı Tenasül (Tenasül sağlığı),
Çocuk Büyütmek,
Seririyat-ı Viladiye (Doğum kliniği),
Emraz-ı Nisa (Kadın hastalıkları),
Hıfz-ı Sıhhat (Sağlık koruma),
Tabib-i Etfal (Çocuk doktoru),
Türk Çocuğu Yaşamalıdır; Türk çocuğunu nasıl Yaşatmalı.