Haçlı Seferleri, İslâm düşmanı papaların Kudüs’ü müslümanları hakimiyetinden kurtarmak ve müslümanları Anadolu ve Avrupa’dan atmak gayesiyle başlattıkları seferlere verilen isimdir. Ortaçağ’da Asya ve Avrupa’yı sonuçları itibariyle dünyayı etkileyen en önemli olay Haçlı Seferleridir. Haçlı Seferleri yaklaşık iki yüz yıllık bir süreçte değişik zamanlarda gerçekleştirilen sekiz seferden oluşmaktadır.
Haçlı Seferlerinin Sonuçları
– Kiliseye ve din adamlarına duyulan güven sarsılmıştır.
– Kutsal yerleri almak için yapılan seferler sonrasında başarısız olunmuş ve kutsal yerler Müslümanların egemenliğinde kalmıştır.
– Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasındaki ayrılık ve sorunlar artarak devam etmiştir.
– Sefere katılan birçok derebeyi geri dönemeyince Avrupa’da krallar, derebeylerin topraklarını ele geçirerek güçlenmeye başladılar. Böylece feodalite rejimi zayıflamaya başlamıştır.
– Türklerin batıya doğru ilerleyişi gecikmiştir.
– Haçlılar ile yapılan mücadeleler Türk- İslam dünyasını zayıflatmıştır.
– Avrupalılar kağıt, matbaa, barut, pusula gibi gelişmeleri seferler sırasında Müslümanlardan öğrenerek kendi ülkelerine götürmüşlerdir. (Bu gelişmeler ilerleyen yüzyıllarda yaşanacak Coğrafi Keşifler, Rönesans, Reform gibi olaylara zemin hazırlayacaklardır.)
– Avrupalılar, İslam medeniyetini ve Müslümanları yakından tanıma fırsatı bulmuş ve medeniyetler arası etkileşim olmuştur.
– Kültür ve sanat alanında doğu üslubu Avrupa’da kullanılmaya başlandı.
– Akdeniz’e kıyısı olan limanlar önem kazanmıştır.
– Akdeniz ticareti canlanmıştır.
– Doğu- batı ticareti artmıştır.
– Avrupa’da seferlere maddi kaynak arama çalışmaları sonrasında bankerler ön plana çıkmaya başlamış ve bankacılık gelişme göstermiştir.
– Ticaretle uğraşan burjuva sınıfı zenginlemeye başlamıştır. (Bu sınıfın zenginleşmesi ileride siyasi ve sosyal hayatta etkin rol oynamasını sağlayacaktır.)
– Avrupalıların hayat standardı yükselmeye başlamıştır.
– Seferlerin gerçekleştiği Anadolu, Suriye ve Orta Doğu toprakları tahrip edilmiştir.