Roma’daki Engizisyon Mahkemesi, huzurundaki yaşlı bir bilgine “Eğer işlediğin bütün suçlardan dolayı af dilemezsen ve sözlerini geri almazsan hapse hüküm giyeceksin” diyordu. Yıl 1633’tü. Engizisyon Mahkemesi huzurundaki yaşlı bilgin de Galileo Galilei idi.
O yıllara kadar bilimlere Aristo’nun ve batlamyus’un teorileri hâkimdi. Batlamyus teorisine göre dünya, uzayın merkeziydi. Güneş ve diğer yıldızlar onun çevresinde dönüyorlar. Kilise de din kitapları da bu teoriyi kabul mişti. Ama Galileo’ya göre Dünya uzayın merkezi değildi ve Dünya, Güneş’in çevresinde dönmekteydi. Birçok teorileri kiliseyi kızmıştı ama asıl bu teori Galileo’yu Engizisyon Mahkemesine götürdü.
Galileo, af dileyip kendi teorisini reddettiğine dair kâğıdı imzalayıp çıkarken şöyle mırıldanmıştı: “Ama yine de dönüyor. “
Galileo Galilei, İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi. Rönesans’ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan bilim insanına “gözlemsel astronominin babası”, “modern fiziğin babası” ve “bilimin babası” gibi isimler takılmıştır. Galileo 1564 yılında İtalya’nın, eğri kulesiyle ünlü, Piza şehrinde doğmuştu. Bu şehrin üniversitesinde okudu. Matematikle ilgili çalışmalar yaptı. O zamana kadar inanılan Aristo teorisine göre aynı anda aynı yerden bırakılan cisimlerden ağır olan yere daha çabuk, hafif olan daha geç düşerdi. Galileo eğri Piza kulesine çıkarak biri ağır diğeri hafif iki cismi yere bıraktı. Olayı izleyenlerin şaşkınlıkla açılan gözleri önünde iki cisim aynı anda yere düştü. Galileo bu olaydan sonra fiziğin bazı temel ilkelerini keşfetti. 28 yaşında Padua Üniversitesine profesör oldu. Matematik ve fizikle ilgili çalışmaları yanında astronomiye daha büyük önem verdi. Uzay ve Güneş sistemi üzerine bazı gerçekleri buldu.
1608 yılında, Hollandalı Lippershey’in dürbünü yapması Avrupa’da büyük bir heyecan yaratmıştı. Galileo, bu icada dayanarak bir dürbün yaptı ve uzun süre bu araca yeni bir biçim vermeye çalıştı. İki yıl sonra biri içbükey diğeri dışbükey iki merceği bir boruya yerleştirerek ilk basit teleskopu icat etti. Bu araç ona ve İnsanlığa gökleri açmıştı. Galileo bu araçla gökleri inceleyince Güneş sisteminin ve ayın hareketlerinin düşündüğü gibi olduğunu anladı. Bir yıl çalışarak teleskopunu geliştirdi. Jüpiter yıldızının dört gezegeni İle Satürn (Zuhal) yıldızının parlak halkalarını keşfetti.
MAHKEMEYE VERİLMİŞTİ
Teleskop ve gökyüzü keşifleri Galileo’nun ününü bütün Avrupa’ya yaydı. Venedik Senatosu ona Padua’da ömür boyu profesörlük verdi. Ama kilise adamları Galileo’nun çalışmalarından memnun değildiler. Hele Galileo ”Dünya Güneş’in çevresinde dönüyor” teorisini ortaya atınca, açıkça ona cephe aldılar. Kiliseden ilk ihtar 1615 yılında geldi; Galileo, kiliseyi dinleyeceğini söylediyse de yoluna devam etti. Yerçekimi ve mıknatıs gücü üzerinde incelemeler yaptı. Ay’ın dağlarını, yeni yıldızları, Güneş’teki lekeleri keşfetti. Mekanikle ilgili önemli buluşları oldu. Ama bu arada teorilerini yaydığı, özellikle Güneş sistemi hakkında ki bilgilerini inandığı ve gördüğü gibi öğrencilerine öğrettiği için 1633 yılında Engizisyon Mahkemesine verildi.
GÖZLERİNİ KAYBEDİYOR
Teorilerini reddeder görünmekle beraber Galileo yine aynı yolda çalışıp eser yazdı. Ama çok sevdiği kızı ölünce yalnız ve bakımsız kaldı. 1637 yılında gözleri görmez oldu. Ama devrinin gören gözlerinden daha iyi görerek çalışmasını sürdürdü. 1642 yılında öldü.