Haccın on dört kadar vacibi vardırç Bunlar;
1. ihrama mîkat denilen yerlerden girmek.
2. ihrama zarar veren şeyleri, yani ihramlı için yapılması haram olan şeyleri terketmek. Mesela, dikişli elbise giymeyi terketmek gibi.
3. Arafat’ta zevalden sonra güneşin batışına kadar durmak (vakfe yapmak).
4. Kurban bayramının birinci gününün fecrinden sonra ve güneşin doğuşundan önce, bir saat bile olsa, Müzdelife’de durmak. Müzdelife, Mekke-i Mükerreme’ye yürüyerek dört, Arafat’a iki saatlik mesafede bulunan bir mevkidir.
5. Dört şavtı (turu) farz olan ziyaret tavafını yediye tamamlamak.
6. Ziyaret tavafını kurban bayramı günlerinin ilk üç günü içinde yapmak.
7. Taşradan gelen hacıların veda tavafında bulunması.
8. Tavaf esnasında abdestli ve avret mahalleri kapalı olmak.
9. Tavafa daima Hacerülesved tarafından başlayıp Kâbe-i Muazzama’yı sola alarak tavaf yapmak.
10. Her tavaftan sonra iki rekât namaz kılmak.
11. Tavafı, hatîm denilen makamın gerisinden yapmak. Bu makam altın oluğun akacağı yarım dairelik bir yerdir ve yarım duvar ile çevrilmiştir.
12. Hac mevsiminde Safâ ile Merve arasmda yedi defa sa’y etmek. Bu sa’ye Safâ tepesi tarafından başlamak ve özürsüz kimselerin bu sa’yi yaya olarak yapması.
13. Mina’da bulunup cemre-i ûlâ, cemre-i vüstâ ve cemre-i Akabe (küçük, orta ve büyük şeytan) adı verilen yerlerdeki üç taş yığınına ufak taşlar atmak.
Bunlara ‘Bismillahi Allahu Ekber’ denilerek yedişer taş atılır. Akabe cemresine ilk taş atılmakla beraber, telbiyeye son verilir, artık ‘Lebbeyk Allahumme Lebbeyk…’ denilmez.
14. Mina’da taşları attıktan sonra kurban kesmek, sonra da kurban bayramının ilk üç gününden birinde tıraş olmak veya saçları kestirmek. Bu kurban, hac ile umreyi birleştirmiş olan hacılara mahsustur. Kadınlar saçlarını yalnızca uçlarından biraz kesiverirler. Ancak Mekke dışından gelen biri, misafir olduğundan kendisine kurban kesmek vâcip değildir. Nâfile olarak kesebilir.
Haccın vaciplerinden biri terkedilse ne yapılır?
Eğer bu vâcip yeniden yapılmazsa bir kurban kesmesi gerekir. Mesela, abdestsiz yapılan tavaf, abdest alınıp iade edilirse bu kurban cezası düşer. İade edilmezse kurban kesmesi gerekir.