Hacda ihrama, şevval ayının birinci gününden zilhicce ayının dokuzuncu gününe kadar herhangi bir günde ihrama girilebilir. Daha önce başlanılması da câizdir.
İhrama nerede girilir?
Kâbe merkez olmak üzere bunun yaklaşık olarak 10 ve 15 km.lik mesafelerle çevrili bölgesine harem denilir ki bu bölge özel sınırlarla işaretlenmiştir. Harem çevresinde 5 yer vardır ki hacı adaylarının bu yerleri ihramsız olarak geçmeleri yasaktır. Bu yerlere mîkat denir. Mîkat yerleri ile Harem hududu arasında kalan bölgeye ise, Hıll adı verilir. Hacı adayları mîkata varmadan önce de ihrama girebilirler. Önceden ihrama girilmemişse, mutlaka mîkatlarda veya o mîkatların hizasında ihrama girilmelidir. Mîkatta ihrama girilmeden geçilirse ceza olarak bir kurban kesmek veya tekrar geri dönüp mîkattan ihrama girmek gerekir.
İhrama nasıl girilir ve İhramdan nasıl çıkılır?
İhrama girecek kimse evvela tırnaklarını keser, koltuk altı ve kasık kıllarını temizler, gerekiyorsa saç ve sakal traşı olup, bıyığını düzeltir. Mümkünse gusleder. Gusletme imkanı yoksa yalnız abdest alır. İhrama girerken yapılacak gusul sunnet-i müekkededir.
Bu gusul, hadesten taharet için değil, maddi temizlik içindir. Bu bakımdan hayız ve nifas halindeki kadınlar da gusledebilirler. Gusülden sonra vücutta renk ve iz bırakmayan güzel bir koku sürünür. Vücud sadece izar ve rida ile örtülür.
Baş açık ve ayaklar çıplak bırakılır. Ancak ayaklarına topukları ve üzeri açık terlik giyer. İzar ve ridaya büründükten sonra 2 rekat namaz kılar: Birinci rek’atta Fatiha-i Şerife’den sonra Kafirun suresini, ikinci rek’atta Fatiha-i Şerife’den sonra ihlas suresini okur. Namazdan sonra kıbleye dönüp hac veya umreden hangisine niyet edecekse ona niyet eder. (Vekil ise falan kimse adına der) Ara vermeden 3 kere:
“Lebbeyk, Allahumme lebbeyk, lebbeyke la şerike leke lebbeyk. İnnel-hamde ve’n-ni”mete leke ve’l-mülk. La şerike Lek.” diye telbiye getirip peşinden tekbir ve Salavat-ı şerife okur. Boylece ihrama girilmiş olur. Artık yol boyunca telbiye, Peygamber Efendimiz’e bol bol salavatlar getirilir, dualar yapılır; zikir, tesbih ve tehlilde bulunulur. Farz namazların ardından da çokça telbiye getirilir. Telbiyeleri yüksek sesle söylemek, erkekler için müstehaptır. Kadınlar seslerini yükseltmeden söylerler.
İhramdan çıkmak için erkekler saçlarını ya ustura ile tıraş ettirirler veya en az saçlarının dörtte birini, parmak uçları kadar (1,5-2 santim) kısalttırırlar. Başı tıraş ettirmek, kısalttırmayı efdaldir. Kadınlar ise tıraş olmazlar, saclarının uçlarından 1-2 santim kısaltırlar. Böylece ihramdan çıkmış olurlar.
Mikat mahalleri nelerdir?
Hac niyetiyle Mekke dışından gelenler için beş mevki vardır. Bunlardan her birine “mîkat” denir. Bunlar Zülhuleyfe, Zâtüırk, Cuhfe, Kamülmenâzil ve Yelemlem derülen yerlerdir. Fakat bu mevkilere gelmeden önce de ihrama girilebilir.
Mekke-i Mükerreme’dekilerin mîkatı neresidir?
Onların mîkatı Mekke-i Mükerreme’dir, burada ihrama girerler. Ancak umre yapmak isterlerse Mekke-i Mükerreme dışında bulunan bir yere, bilhassa Ten’îm denilen mevkiye çıkarlar, orada umre için ihrama girerler. Bu mevkiye de Umre adı verilmiştir.
Mekke dışından hacca niyetlenerek gelmiş bir kimse tam mîkatta ihrama girmeyip ihramı ertelerse ne yapması gerekir?
Bu kimse, eğer vakit müsaitse ve haccın menâsikini yerine getirmeye başlamamış ise mîkata dönüp telbiyede bulunmalıdır. Eğer mîkata dönmez de daha sonra ihrama niyet ederse veya haccm menâ-sikinden birini yaptıktan sonra mîkata dönerse ceza olarak bir koyun kurban etmesi gerekir.