İkta Sistemi; Türk- İslam devletlerinde uygulanan toprak sistemidir. Diğer bir ifade ile İkta sistemi; Devlete ait bir arazinin menfaat ve tasarrufunun, yönetici tarafından, hazinede istihkâkı bulunan kimseye verilmesi demektir.
Biraz daha geniş bir ıstılâhî tarif ile İkta, özel mülkiyette olmayıp hükümdarın mülkü olan topraklara ait vergilerin veya daha genel anlamda gelirlerin, asker veya sivil erkâna, devlete hizmetlerinin karşılığı olarak, yani maaşlarına karşılık verilmesi olarak tanımlanır.
Mülkiyeti devlete ait olan toprakları işletme hakkı devlet görevlilerine yaptıkları hizmetin karşılığı olarak verilmekteydi. İkta sahipleri vergilerini ödeyip, toprağı işlettikleri müddetçe iktaları kendilerinde kalırdı. Üç yıl üst üste mazeretsiz olarak toprağı boş bırakırsa ikta arazi elinden alınırdı. İkta sahipleri ayrıca işlediği toprağın geliri ile asker beslemek zorundaydı. Savaş zamanı beslediği askerleri ile birlikte savaşa katılırdı. Devlet hazîneden para harcamadan sürekli savaşa hazır orduya sahip olurdu.