Ağa Hüseyin Paşa, 1776 yılında Edirne’de dünyaya gelmiş Osmanlı ordusu kumandanı, serasker, vali, vezir ve devlet adamıdır.
1789’da İstanbul’a geldi. 1807-1812 Osmanlı-Rus Savaşı’nda başarılı hizmetlerde bulundu, zağarcıbaşı oldu. Bu görevdeyken Yeniçeri Ocağı’nı ortadan kaldırmak isteyen n. Mahmut’un güvenini kazandı. Sadrazam Silahtar Ali Paşa’nın önerisiyle kulkâhyası oldu. Bir süre sonra da yeniçeri ağalığına atandı (26 Şubat 1823). Ocakta zararlı çalışmalar yapan kişilerden bir kısmını ortadan kaldırdı, kimilerini de İstanbul’ dan uzaklaştırdı. Bu başarıları üzerine vezirlik rütbesiyle ödüllendirildi. Yeniçerilerin düşmanlığını çekeceği düşüncesiyle yeniçeri ağalığından (26 Ekim 1823) Bursa ve İzmit valilikleriyle Boğaz Muhafızlığı’na atandı. Yeniçeri Ocağı’nın ortadan kaldırılması sırasında büyük yararlıkları görüldü. Bu başarılarına karşılık yeni kurulan Asâkir-i Mansure-i Muhammediye Ordusu’nun seraskerliğine getirildi. Mayıs 1827’de ikinci kez Boğaz Muhafızlığı’na atandı. 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı’nda yeni oluşturulan Asâkir-i Mansure-i Muhammediye güçleriyle Şumnu’yu savunduysa da Rusların Tuna’yı geçerek Şumnu istihkâmlarını ele geçirmelerine engel olamadı. Bunun üzerine görevinden alındı. Rusçuk muhafızı oldu ve savaştan sonra da Edirne Valiliği’ne getirildi.
Devlete başkaldıran Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa”nın oğlu İbrahim Paşa’nın Suriye üzerine düzenlediği sefere karşı, Mısır, Girit ve Habeş Valiliği görevleriyle 12 Nisan 1832’de Halep’e gitti. Beylan Geçidi’nde Mısır Ordusu ile yaptığı savaşta 30 bin kişilik Osmanlı Ordusu ağır bir yenilgiye uğradı (29 Temmuz 1832). Bunun üzerine görevinden alındı. İstanbul’a döndükten bir yıl sonra Vidin Muhafızlığı’na atandı (4 Ağustos 1833). Ölümüne kadar bu görevde kaldı.