Tüm dünyada Müslümanın heyecanla beklediği Kadir Gecesi 2024 ne zaman idrak edilecek? İşte 2024 Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor ve Kadir Gecesiyle ilgili bilmeniz gerekenler.
İslam dininde bin aydan daha hayırlı gece olarak kabul edilen “Kadir Gecesi” Ramazan Ayı’ın 27. gecesi’dir. Buda 2024 yılında 5 Nisan Cuma akşamını 6 Nisan Cumartesi gününe bağlayan geceye denk gelmektedir.
Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Ramazan ayının 27’nci gecesi olan Kadir Gecesi, “sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği gece” olarak kabul ediliyor. Kadir Gecesi, Kur’an’da adı geçen tek gece olarak yer alıyor.
Kur’an-ı Kerim’de Kadir (Kadr) Suresi’nde bu gece şöyle anlatılıyor;
Kadir Suresi Arapça Yazılışı
بسم الله الرحمن الرحيم
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ
وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ
لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ
تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ
سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ
Kadr Suresi arapça okunuşu
Bismillahirrahmanirrahim
“İnnaa enzelnâhü fî leyletil kadr.
Ve maa edrâke mâ leyletül kadr.
Leyletül kadri hayrün min elfi şehr.
Tenezzelül melâiketü verrûhu fîhâ biizni rabbihim.
Min külli emrin selâm. Hiye hattâ matla’ıl fecr.”
“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”
Kadir kelime olarak; değer, kıymet ve itibar anlamlarına gelir. Ramazan ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın ümmetine mahsus bir gecedir.
Abdullah İbn-i Abbas’tan rivayet olunduğuna göre Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem): “Dikkatinizi verin, dinleyin, size haber veriyorum ki: Meleklerin en faziletlisi Cebrâil’dir. Beşerin en faziletlisi Hz. Âdem’dir. Günlerin en faziletlisi (efendisi) cuma günüdür. Ayların en faziletlisi Ramazan ayıdır. Gecelerin en faziletlisi Kadir Gecesi’dir. Kadınların en faziletlisi de Meryem binti İmrân’dır.” [Deylemî, Firdevs, 1/135 (475)] buyurmuşlardır.
Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a; (r.a.) İbn Mesut’un, (r.a.) “Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse Kadir Gecesi’ne tesadüf edebilir.’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: “Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, Kadir Gecesi Ramazan ayındadır. Kadir Gecesi; Resûlullah’ın bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır.’” (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179)
Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber, “Kadir Gecesi’ni aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, VIII, 426) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.
Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179-180) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Müslim, Sıyâm, 207) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır. (Müslim, Sıyâm, 205-206) Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini Kadir Gecesi’ymiş gibi değerlendirmek gerekir.