Türklerin Cihan hakimiyeti düşüncesi, güneşin doğduğu yerden, battığı yere kadar her yeri fethetme arzusudur. Türklerin en önemli hedefleri arasında yer alan bu düşüncenin ortaya çıkışının Türk tarihi kadar eski olduğu tahmin edilmektedir.
Cihan hakimiyeti düşüncesinin temelinde tüm dünyaya hakim olarak adaletli yönetimi sağlamak vardır. Bu düşüncenin temeli ilahi kaynaklıdır. Türk hükümdarlara görevin tanrı tarafından verildiğine inanılmaktaydı. Kut anlayışı adı verilen bu inanışa göre hükümdar sadece Türkleri değil tüm alemi yönetmek için görevlendirilmişti. Bu durum hem destanlarda hem de Orhun kitabelerinde geçmektedir.
Hunlar ile birlikte devlet alanında görülmeye başlanan bu düşünce tüm Türk devletlerinin ve Türk boylarının en önemli hedefi olmuştur. İlk olarak tüm Türk boyları tek bir çatı altında toplanacak daha sonra tüm dünyaya hakim olan Türk devleti kurulacaktır. Hunlar, Avrupa Hunları, Köktürkler, Uygurlar ve diğer Türk devletleri bu hedefe ulaşabilmek amacıyla mücadele etmişlerdir. Türkler İslam dinini seçtiklerinden sonra da bu hedeften kopmamışlardır. Artık hedef hem dünyaya hakim olma hem de İslam dinin yaymaktır. Selçuklular ve Osmanlılar bu amaç uğruna fetihlerde bulunmuşlardır.