Türkler, tarih boyunca çok geniş bir coğrafyaya yayılmış ve göç ettikleri bölgelerde güçlü devletler kurmuşlardır. Türkler, MÖ XVI. Yüzyıldan başlayarak değişik zamanlarda MS X. yüzyıla kadar Orta Asya’dan göç etmişlerdir. Bu göçler birçok farklı nedenlerden dolayı meydana gelirken sonuçları da tarihi olaylar üzerinde etkili olmuştur. Türkler dünyanın birçok bölgesine göç etmişlerdir. Mezopotamya, Anadolu, Çin, Hindistan, Kafkasya, Balkanlar, Orta Avrupa ve Sibirya en çok göç edilen bölgelerdir.
Göçlerin Sebepleri nelerdir?
1. İklim değişikliği: Bölgede zaman zaman yaşanan kuraklık ve buna bağlı olarak otlak ve sulak arazilerin azalmasıdır. İnsanlar ve hayvanlar arasında yaşanan salgın hastalıklardır.
2. Nüfusun artması: Artan nüfusa bağlı olarak insanlara yaşadıkları alanların yetmemesidir.
3. Siyasi ve sosyal durum: Türk boyları arasındaki iktidar mücadeleleri, dış baskılar, yeni yurt arama ve Türklerin dünyaya hakim olma düşüncesidir. (Cihan Hakimiyeti)
4. Bağımsızlık: Türk boyları başka bir milletin ya da başka bir boyun hakimiyetine girmektense değişik bölgelere göç etmeyi tercih etmişlerdir.
Göçlerin Sonuçları nelerdir?
1. Göçler sonunda Türkler dünyanın değişik bölgelerine yerleşmişlerdir.
2. Türkler gittikleri bölgelerde farklı kültürlerden etkilenmişler ve diğer kültürleri de etkileyerek kendi kültürlerini yaymışlardır. Ortaya yeni kültürler çıkmıştır.
3. Diğer kültürlerden etkilenen Türk boyları arasında siyasi, sosyal, ekonomik vb. farklılıklar olmuştur.
4. Türkler göç ettikleri bölgelerdeki insanlara yönetim ve askeri alanlarda örnek olmuşlardır. Göç hareketleri sonrasında Asya ve Avrupa”nın siyasi ve etnik yapısında dalgalanmalara neden olmuşlardır.
5. Orta Asya dışındaki bölgelerde yeni Türk devletleri kurmuşlardır.
6. Zamanla değişik kültürlerin etkisinde kalan bazı Türk boyları asimile olarak milli benliklerini kaybetmişlerdir.