Kavimler Göçünün Nedenleri şunlardır;
– Asya Hun Devleti’nin yıklıması sonucunda nüfus Hazar ve Aral Gölü etrafında (Batı Asya) yoğunlaştı ve buralardaki kabileler arasındaki çekişmelerin artması ile nüfusun batıya doğru kayması kavimler göçünü başlatmıştır.
– Hunlar İdil (Volga) nehrinin batısına kadar ilerleyerek buradaki barbar kavimleri yerlerinden çıkartmış ve bu kavimler Avrupa’ya doğru göç etmeye başlamışlardır.
– Avrupa’ya göç eden barbar kavimler Avrupa’yı etkilemişlerdir.
Kavimler Göçünün Sonuçları
1. Kavimlerin topraklarına girmesine engel olamayan Roma İmparatorluğu 395 yılında ikiye ayrılmış, Batı Roma 476’da dağılmıştır.
2. Avrupa’nın etnik yapısının değişmesine zemin hazırlayarak bugünkü Avrupa milletlerinin temeli atılmıştır.
3. Avrupa’da kurulan ilk Türk devleti olan Avrupa Hun Devleti kurulmuştur.
4. Türk kültürü Avrupa’da yayılmıştır.
5. Katolik kilisesi Avrupa’da önem kazanmış, skolastik düşünce hakim olmaya başlamıştır.
6. Avrupa’nın siyasi yapısında değişiklik olmuş, feodalite (derebeylik) rejimi ortaya çıkmıştır.
7. Tarihçiler tarafından İlkçağın sonu Ortaçağın başlangıcı kabul edilmiştir.
Kavimler Göçü nedir?
Kavimler göçü Asya’da hunların yıkılmasıyla Kuzey Hunların öncülüğünde Avrupa’ya göç etmişlerdir. Kavimler Göçü, 350-800 yılları arasında Avrupa’ya yapılan şiddetli insan göçüdür. Asya Hun Devleti yıkıldıktan sonra Hunların bir kısmı batıya doğru göç ederek Hazar Denizi çevresinde yaşayan kavimlerin topraklarını ele geçirmişlerdir. Topraklarını kaybeden kavimler Balkanlara daha sonra da Avrupa’nın içlerine doğru ilerleyerek Roma İmparatorluğu’nun topraklarına girmişlerdir. Bu durum birçok kavmin yer değiştirmesine neden olmuştur, özellikle Avrupa kıtasında etkili olan ve yıllarca süren bu yer değiştirme hareketine Kavimler Göçü adı verilmiştir. Bu göç esnasında Alanlar, Vandallar, Burgondlar, Angıllar, Saksonlar, Vizigotlar, Ostrogotlar, Süevler gibi kavimler yer değiştirmiştir. Bu kavimler Romalılar tarafından barbar olarak nitelendirilmekteydi. Kavimler Göçü geniş bir alanı etkilemesi, etkisinin yıllarca sürmesi ve sonuçları bakımından önemlidir.