Teravih Namazı, Ramazan ayında yatsı namazından sonra ve vitir namazından önce kılınan, 8 rekattan 20 rekata kadar kılınabilir bir namazdır. Sünnet-i Müekkede olan önemli bir ibadettir. Hz Ömer zamanında cemaatle kılınmaya başlanmıştır.
Hz. Peygamber buyurur: “Yüce Allâh Ramazan’da orucu farz kıldı, ben de (terâvih) namazını sünnet kıldım.” (İbn-i Mâce, Salât, 173)
—-
“Kim, inanarak ve sevâbını Allâh’tan umarak Ramazan gecelerini ihyâ ederse, geçmiş günâhları affolunur.” (Buhârî, Terâvih, 46)
—-
Ayşe vâlidemiz şöyle anlatır:
“Allâh Resûlü, Ramazan ayında bir gece mescidde nâfile namaz kılmıştı. Birçok kimse de ona iktidâ ederek namaz kıldı. Sabah olunca ashab, «Resûlullâh geceleyin mescidde namaz kıldı.» diye konuştular. Efendimiz ertesi gece de namaz kıldı. Halk, yine bunu konuştu; katılanların sayısı da iyice arttı. Üçüncü veya dördüncü gece insanlar yine toplandı. Öyleki mescit, onları alamayacak hâle gelmişti. Ancak Resûl-i Ekrem bu gece yanlarına çıkmadı. Sabah olunca Efendimiz:
«Yaptığınızı gördüm. Yanınıza çıkmaktan beni alıkoyan şey, namazın sizlere farz oluvermesinden korkmamdır.» buyurdu.” (Buhârî, Terâvih, 1; Müslim, Müsâfirîn, 177)
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Teravih yalnız kılınabileceği gibi cemaatle de kılınabilir. Yatsı namazında cemaate yetişemeyen kimse teravih namazlarında imama uyabilir. Bu durumda önce yatsı namazını kılar.
Teravih namazı, cemaatle kılındığında imam kıraati açıktan yapar, cemaat ise susup dinler. Teravih namazı dört rek’atta veya iki rek’atta bir selam verilerek toplamda en az sekiz, en çok yirmi rekat olarak kılınır. İki rekatta bir selam verilirse sabah namazının sünneti gibi, dört rekatta bir selam verilirse yatsı namazının sünneti gibi kılınır. Bu dinlenme esnasında dualar edilir. Cemaatle kılınan teravih namazının ardından vitir namazı da kılınabilir. Şafii mezhebinde teravih namazı ikişer rekat olarak kılınır.
Teravih namazının kılınışı
1. Rekat
– ‘Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Teravih namazı kılmaya‘ (Dört rekat olarak kılınacaksa), ‘Niyet ettim Allah rızası için dört rekat Teravih namazı kılmaya‘ diye niyet ederiz
– ‘Allahu Ekber’ diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
– Sübhaneke’yi okuruz
– Euzü-besmele çekeriz
– Fatiha Suresini okuruz
– Kur’an’dan bir sure okuruz
– Rüku’ya gideriz
– Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
2. Rekat
– Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
– Besmele çekeriz
– Fatiha Suresini okuruz
– Kur’an’dan bir sure okuruz
– Rüku’ya gideriz
– Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
– Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
– ‘Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah’ diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.