U-Ü harfi ile hayvan isimleri hangileridir? U-Ü harfi ile başlayan hayvanları ve o hayvan hakkında bilgiyi sizler için bu sayfada derledik. İşte U-Ü harfi ile başlayan hayvan ismi ve tüm detaylar.
U – Ü Harfiyle Başlayan Hayvanlar
– Uakari
– Uçan Balık
– Uçan Sincap
– Uğur Böceği
– Un Kurdu
– Uskumru
– Ustura Balığı
– Uyuz Böceği
– Uzun gagalı kara kakadu
– Uzun kuyruklu korella
– Uğultu Kuşu
– Üç Benekli Gurami Balığı
– Üveyik
– Üzgün Balığı
UAKARİ: Uakari, suya yakın nemli ormanlarda bulunma eğiliminde olan Güney Amerika’nın tropik yağmur ormanlarına özgü küçük bir maymun türüdür. Uakari en çok pembeden koyu kırmızı renkte değişen çıplak yüzü ile tanınır. Kırmızı (Kel) Uakari, Kara Başlı Uakari, Ayres Kara Uakari ve Neblina Uakari olan dört ayrı Uakari türü vardır, hepsi görünüşte çok benzemektedir ancak kürk rengi ve yaşadıkları yer bakımından bir miktar farklılık gösterir.
UÇAN BALIK: Sıcak denizlerde yaşayan bir balıktır. Exocoetidae familyasını oluşturan tüm balıklara verilen isimdir.
Başlıca özelliği başının iki yanındaki yüzgeçlerinin çok gelişmiş olmasıdır. Hayvan suyun yüzüne yakın yüzer; kuyruğunun şiddetli bir hareketi ile sudan dışarı fırlayabilir. Bundan sonra kanat biçimindeki yüzgeçlerini hareket ettirerek havada yol alır. Bu da balığın uçuyor gibi gözükmesine yol açar ve bu sebeple de Uçan balık olarak isimlendirilir.
Kalifornia sularındaki uçan balıklar 40-45 santim kadar boyundadır, havada katettikleri mesafe balıkların büyüklüğüne göre 40-300 metre arasında değişir. Sürüler halinde gezen uçan balıklar, büyük bir gemiyle karşılaşınca sudan havalanıp uçmaya başlarlar. Bazen küçük teknelerin üzerinden uçarak geçtikleri de olur. Uçan balıkların eti oldukça lezzetlidir.
UÇAN SİNCAP: Türkiye’de Uçan Sincap diye adlandırılan bu sevimli yaratık, ağaçtan ağaca tatlı öz sularını içmek için uçar. Avustralya’nın vahşi iç kısımlarının ağaçlık alanlarında gruplar halinde yaşarlar. Kol ve bacakları arasında havada “süzülmeye” ve yüksek yerlerden atlarken dengelerini korumaya yarayan, gergin ve ince bir deri parçası vardır. Uçan sincaplar plasentalı memelilerdendir. Plasentalı memeliler, doğmadan önce anne karnında plasenta ile beslenerek uzun zaman geçirir ve gelişimlerini burada tamamlar.
UĞUR BÖCEĞİ: Hemen hemen her bahçede, her tarlada yaşayan, parlak renkli küçük bir böcektir. Başka küçük böcekler için aç bir kaplana benzer. Bitkilere dadanan zararlı böcekleri bütün mevsim boyunca durmak dinlenmek bilmeden, yiyip durur.
Kınkanatlılardan olan uğur böceklerinin birçok çeşidi vardır. Memleketimizde yaşayanların rengi kırmızıdır. Üstlerinde siyah benekler vardır. Bunlara «gelin böceği», «uçuç böceği» ve «gelincik» de denir.
Uğur böcekleri, zorda kalınca, diz eklemlerinden sıvı damlacıkları çıkarırlar. Çok pis kokulu olan bu sıvı yüzünden kuşlar, daha başka böcek yiyiciler uğur böceklerine dokunmazlar.
Uğur böcekleri yumurtalarını başka küçük böceklerin bulunduğu bitki yapraklarının altına bırakırlar. Yumurtadan çıkan kurtçuklar hemen çevrelerindeki böcekleri yemeye başlar. Kurtçuklar olgunlaşınca kendilerini kuyruklarından baş aşağı asar, böylece pupa haline geçerler. Pupadan da olgun böcek meydana gelir.
UN KURDU: Un kurdu (Tenebrio molitor) oldukça besleyici ve kullanımı yaygın bir canlı yem türüdür. Un kurtları pek çok evcil hayvan için yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Canlı yem olarak en çok larva formları tercih edilir. Bunun yanında pupa ve ergin formları da kullanılabilmektedir.
USKUMRU: Eti çok lezzetli bir balıktır. Avlanma mevsimi ekim başından mart sonuna kadar sürer. Nisan başından mayıs sonuna kadar avlananlar yumurtasını atmış ve zayıflamıştır. Bunlara çiroz denir; çirozlar kurutularak yenir.
Haziranda yağlanmaya başladığından artık kurutulmaya elverişli değildir. Uskumrunun hazirandan ekim ayı sonuna kadar tutulanlarına «lipari» denir. Uskumru balığının tanesi çoğunlukla 125 gram ağırlığındadır. Boyları 20-25 santimdir. Başı ince ve burnuna doğru sivridir. Alt çenesi biraz uzuncadır.
Uskumrular kasımdan itibaren Boğazlar’a akmaya başlar; bir kısmı Akdeniz’e gider, bir kısmı da Marmara deniziyle Boğaziçi’nde kalır. Boğaz’da kalanların irileri şubat ve martta Marmara’ya inip yumurtalarını bıraktıktan sonra nisandan itibaren Karadenize dönmeye başlarlar.
USTURA BALIĞI: Doğu Akdeniz tarafında; kumluk yerlerde yaşar. Düşmanlarından korunmak için kuma gizlenir. Vücudunda mavi çizgili desenler vardır. Ağzındaki fare dişi şeklindeki sivri dişleri yüzünden yerel halk tarafından “Fare Balığı” veya “Ustura Balığı” olarak adlandırılır. Tutulduktan sonra iğne çıkarılırken dikkat edilmelidir. Isırabilir.
UYUZ BÖCEĞİ: Uyuz böceği insanların derisi altında tüneller açarak ilerler. Bu böcek türlerinin dişileri erkeklerine göre daha küçüktür. İnsana zararı olan uyuz böceğinin dişisidir. Bu böcek türünün büyüklüğü ortalama 2-3 mm büyüklüğündedir. Vücut yapıları yuvarlaktır. Bacakları 8 ayaklıdır. Uyuz böceği deri altına girdiğinde yavrulama yapar. İnsan vücudunda aşırı kaşıntıya sebep olur.
UN KURDU: Un kurdu (Tenebrio molitor) oldukça besleyici ve kullanımı yaygın bir canlı yem türüdür. Un kurtları pek çok evcil hayvan için yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Canlı yem olarak en çok larva formları tercih edilir. Bunun yanında pupa ve ergin formları da kullanılabilmektedir.
UZUN GAGALI KARA KAKADU: Kakadu, kakadugiller (Cacatuidae) familyasını oluşturan doğal olarak Malakka Yarımadasın’dan Solomon adalarına kadar uzanan bölgede ve Avustralya’da bulunan türlere verilen ad.
On yedi türden oluşan bu papağanların çoğu vücutlarına serptirilmiş kırmızı ya da sarı renkleri dışında beyaz, bazıları siyah renklidir.
Kıvrık ve sağlam gagaları kabuklu yemişleri kırmaya, kökleri bulup çıkarmaya ya da ağaç kabuklarının altındaki böcek larvalarını avlamaya yarar. Solucana benzeyen dilleri beslenmelerine yardımcı olur.
Kakadular ağaç tepelerinde yaşar ve ağaç kovuklarında barınır. Gürültülü geniş sürüler halinde tarla ürünlerini yağmalayarak zarar verdikleri de olur.
Kakadular çok çeşitli sesler çıkarabilir. Islık çalarlar ve telefon çalması ,insan sesi gibi sesleri taklit edebilirler. İyi konuşabilme yeteneğine sahip olanlarına ender olarak rastlanır. Bazıları 50 yıldan fazla yaşar.
UZUN KUYRUKLU KORELLA: Uzun kuyruklu korsan martı (Stercorarius longicaudus), Stercorariidae familyasından bir kuş türü.
Yaklaşık 38 cm büyüklüğünde küçük bir martıdır. Göçmendirler, kışı güney Atlantik ve Pasifik’te geçirler. Kurak tundra veya daha yüksek tepelerde yuva yapar, zeytin rengi-kahverengi iki yumurta koyarlar. Bu türün erişkinleri gri arka, beyazları olmadığı halde parıldayan koyu ilk kanat tüyleri, siyah başlık ve çok uzun kuyrukları ile karıştırılmazlar. Yavrular, ayırt edilme açısından çok daha fazla problemlidir ve denizin üzerinde Kutup korsan martısından ayırmak zordur.
ÜVEYİK : (Streptopelia turtur), güvercingiller (Columbidae) familyasından eti için avlanan bir av kuşu türü. Bıldırcın gibi göçmen bir kuştur. Trakya’ya Nisandan itibaren gelirler, Eylülden itibaren de güneye göç ederler. Ayçiçeği tanesi ile beslenirler.
ÜZGÜN BALIĞI: Üzgünbalığı tropik ve ılık sularda yaşayan bir dip balığı türüdür. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de yaşar. Boyu 10 ila 30cm arasında değişir. Erkeklerin boyu dişilere oranla daha uzundur. Bedensel özellikleri hızlı yüzmeye uygun olmayan üzgünbalığı 430, ama genellikle 200 metre derinliğindeki suların kumlu ve çamurlu zeminlerinde yaşar. Ancak iri göğüs yüzgeçleri sayesinde aniden öne doğru fırlar.
ÜÇ BENEKLİ GURAMİ BALIĞI: Gövdeleri biçimsel yönden İnci Guramiyi anımsatır. Gümüşü mavi ve gümüşlü yeşil renkte olanları vardır. Bütün gövde bu temel rengin yer yer koyulup açılmasıyla ebruli bir görünüm kazanır. Gövde de, biri kuyruk başlangıcında diğeri karın üstünde olmak üzere iki tane siyah beneği vardır. Yüzgeçleri görünümlerine büyük bir çekicilik veren beyaz, sarı, veya portakal rengi beneklerle bezenmiştir. Boyları 13-14 cm. yi bulur. Cinsel olgunluğa 7-8 cm. olduklarında ulaşırlar. Üreme çağında renklerinin koyulaştığı izlenir
Vatanı Siam, Bengal ve Birmanya gibi Güney Doğu Asya’nın tatlı sularıdır. Oldukça sakin bir balıktır. Yüksek ısıyı sever. Normal ısısı 26°C, üreme ısısı 30°C dir. İyi gelişmiş ve iyi beslenen sağlıklı bir dişi 1000 kadar yumurta verebilir bir defada, üremesi türünün genel özelliklerine uygundur. Yalnız, bazen yuva yapmayıp yumurtalarını doğrudan doğruya akvaryum tabanına döker.