Hollanda asıllı İngiliz kaşif Henry Hudson, Amerika’nın kuzeyinde ‘Hudson Körfezi’ dahil, önemli keşifler yapmıştı. Fakat son keşif yolculuğunda tayfalar isyan ettiler. Hudson’u, oğlunu ve onlara bağlı iki tayfayı bir sandala bindirip buzlu denizlere bıraktılar. Hudson, oğlu ve iki tayfa açlık ve soğuktan can verdiler.
On altıncı yüzyılda Amerika kıtasının diğer bölgeleri de keşfedildi. Bu keşiflerde İspanyollar ve Portekizliler kadar İngiliz ve Fransızlar da rol oynadılar.
1524 yılında Verrazano adlı İtalyan asıllı fakat Fransızlar hesabına çalışan bir denizci New York körfezini keşfetti. On yıl kadar sonra Fransız Cartier, Kanada’da keşif gezileri yaptı. Bugün Montreal’in bulunduğu yere ulaştı. Fransızlar bu keşiflere dayanarak Kanada’ya sahiplendiler.
1531-35 yılları arasında Pizzaro, Peru’nun istilâsını tamamlamıştı. Sonraki yıllarda Güney Amerika’nın diğer ülkeleri -Brezilya hariç- İspanyollar tarafından istilâ edildi.
Bu yüzyılın ortalarında İspanyollar Kaliforniya, Fransızlar Mississippi, İngilizler Florida bölgelerinde ilerlediler ve koloniler kurmaya başladılar.
İngiliz John Davis 1587 yılında Kanada ile Grönland arasındaki boğazı keşfetti. Bugün burası Davis Boğazı adını taşır.
On yedinci yüzyılda keşfedilmemiş bölgeler Kanada’nın kuzeyi ve Alaska idi. Hollanda asıllı İngiliz Henry Hudson, bugün kendi adını taşıyan büyük körfezi ve nehri keşfetti. 1609 Yıllarca bu körfezde kuzeydeki denizlere ve Büyük Okyanus’a bir geçit aradı. Bulamadı. Bir isyan sonunda tayfalar onu ve oğlunu bir kayığa bindirerek denizde terkettiler. Hudson ve oğlu büyük körfezde kaybolup gittiler.
İngiliz Baffin, 1616 yılında bugün Baffin adası ve Baffin körfezi denilen yerleri keşfetti.
On sekizinci yüzyılda (1728) Rus gezgini İÇ Bering, Amerika ve Asya kıtalarının bir boğazla birbirinden ayrıldığını keşfetti. Bu boğaza bugün Bering boğazı denir.
Bering yıllar sonra Alaska kıyılarını keşfetti. (1741) Ruslar bu keşiflere dayanarak Alaska’ya sahiplendiler. Amerika Birleşik Devletleri, on dokuzuncu yüzyılda Alaska’yı Ruslardan satın aldı.