Onbir Ayın Sultanı 2025 Ramazan ayı geldi. Peki 2025 İlk teravih hangi gün başlıyor yani 2025 İlk teravih namazı ve son teravih namazı ne zaman kılınacak? İşte teravih namazı ile ilgili merak edilenler.
Teravih Namazı, Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan, yirmi rekatlık bir namazdır. Sünnet-i Müekkede olan önemli bir ibadettir. Hz Ömer zamanında cemaatle kılınmaya başlanmıştır.
Ramazan ayının ilk teravih namazı 28 Şubat 2025 Cuma akşamı kılınacak. İlk oruca ise 28 Şubat’ı 1 Mart’a bağlayan gece kalkılacak. Gece bir gün evvelden girdiği için teravih namazına Cuma gününden başlayacak ve aynı zamanda bu gece ilk sahur yemeğide yenilecek. Allah’ın izni ile 1 Mart Cumartesi günü ilk orucu tutacağız. Tekrar belirtmek gerekirse 28 Şubat 2025 Cuma günü akşamı ilk teravih namazı kılınacak ve oruca niyet edilip ilk sahuru yapmış olacağız. 1 Mart 2025 Cuma günü ise ilk orucu tutmuş olacağız.
قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: … شَهْرٌ كَتَبَ اللهُ عَلَيْكُمْ صِيَامَهُ وَسَنَنْتُ لَكُمْ قِيَامَهُ فَمَنْ صَامَهُ وَقَامَهُ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا خَرَجَ مِنْ ذُنُوبِهِ كَيَوْمِ وَلَدَتْهُ أُمُّهُ. (هـ) “…
Ramazân ayı, oruç tutulması farz kılınan bir aydır. Ben de size gecelerinde (terâvih) namazı(nı) sünnet kıldım. Her kim orucu tutar ve (teravih) namazı’nın faziletine ve hak olduğu)na inanarak ve mükâfâtını ümid ederek kılarsa anasından doğduğu gün gibi günahlarından çıkar.” (Hadîs-i Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
İl İl 2025 Ramazan İmsakiyesi sayfası için Tıklayın!
Peygamberimizin hemen hemen hiç terketmediği teravih namazı iki rekatta bir selam verilerek kılınabileceği gibi dört, sekiz, hatta yirmi rekatta bir selam verilerek kılınabilir. Rekatlar arasında selavatı şerifeler okunur. Cemaatle teravih kılamıyanlar yalnız başlarına da kılabilirler. Her iki rekatı tıpkı sabah namazının sünneti gibi eda edilir. Oruç tutamayanlar teravihi geçirmemeye çalışmalıdır. Teravih namazının kazası yoktur.
Teravih namazı, Hz Ömer, Hz Osman ve Hz Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekat olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve alimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslâm ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekat olarak kılınmaktadır.
Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan terâvih, dinî bir kavram olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaza verilen isimdir. Bu namazın her dört rek’atinin sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. Yani Teravih namazı her dört rekatın sonunda oturulup biraz dinlenildiği için, bu adı almıştır.
Müslüman çocuklar küçük yaşlardan itibaren, oruç tutmaya, camiye gitmeye, teravih kılmaya alışmalıdırlar. Bu tür ibadetler zihinlerimizden asla unutulmayacak nice izler bırakırlar.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Teravih yalnız kılınabileceği gibi cemaatle de kılınabilir. Yatsı namazında cemaate yetişemeyen kimse teravih namazlarında imama uyabilir. Bu durumda önce yatsı namazını kılar.
Teravih namazı, cemaatle kılındığında imam kıraati açıktan yapar, cemaat ise susup dinler. Teravih namazı dört rek’atta veya iki rek’atta bir selam verilerek toplamda en az sekiz, en çok yirmi rekat olarak kılınır. İki rekatta bir selam verilirse sabah namazının sünneti gibi, dört rekatta bir selam verilirse yatsı namazının sünneti gibi kılınır. Bu dinlenme esnasında dualar edilir. Cemaatle kılınan teravih namazının ardından vitir namazı da kılınabilir. Şafii mezhebinde teravih namazı ikişer rekat olarak kılınır.
Teravih namazının kılınışı
1. Rekat
– “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Teravih namazı kılmaya” (Dört rekat olarak kılınacaksa), “Niyet ettim Allah rızası için dört rekat Teravih namazı kılmaya” diye niyet ederiz
– “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
– Sübhaneke’yi okuruz
– Euzü-besmele çekeriz
– Fatiha Suresini okuruz
– Kur’an’dan bir sure okuruz
– Rüku’ya gideriz
– Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
2. Rekat
– Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
– Besmele çekeriz
– Fatiha Suresini okuruz
– Kur’an’dan bir sure okuruz
– Rüku’ya gideriz
– Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
– Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
– “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
Ramazan; rahmet, mağfiret, bolluk ve bereket ayıdır. İçinde bin geceden daha hayırlı olan Kadir Gecesi bulunur. Bu ayda rahmet kapıları ardına kadar açılır. Şeytanlar zincire vurulur. Müslümanlar senenin en mübarek günlerini yaşar, ibadetlere koyulurlar. Ramazan ayı hilâlin görülmesi ile başlar. Genellikle yirmidokuz, bazan da otuz gün devam eder. 2025 yılında ise Ramazan ayı 29 gün tutulacak. Bu süre içinde gücü yetenlerin oruç tutması farzdır. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır.
İFTAR DUASI
اَللّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَ بِكَ آمَنْتُ وَ عَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ وَ عَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ
Okunuşu: Allahumme leke sumtu ve bike amentu ve aleyke tevekkeltu veala rizkike eftertu.
Anlamı: Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım.