Mısır bölgesinde insanların yaşamasının ve önemli bir medeniyet kurulmasının en önemli nedeni Nil Nehrinin burada olması ve bölgeye can vermesidir.
Mısır uygarlığı ilk Çağ’daki diğer uygarlıklara göre daha özgün bir kültürdür. Bunun nedeni Mısır’ın coğrafi koşullara bağlı olarak istila ve göçlere kapalı olmasıdır. Mısır medeniyeti tarih öncesi dönemleri sırasıyla yaşayan tek bölgedir.
Mısır medeniyeti MÖ altıncı yüzyılda Pers daha sonraki yüzyıllarda ise Makedon kralı İskender’in hakimiyetine girmiştir.
Mısır medeniyeti özellikleri
1. Nom adı verilen şehir devletleri şeklinde yaşayan Mısır’da Kral Menes tüm şehirleri tek çatı altında toplayarak siyasi birliği sağlamıştır.
2. Mısır’da Kral Menes dönemiyle birlikte krallar firavun adı verilen unvan ile anılmışlardır. Firavun tanrı- kral olarak bilinmektedir. Ülkenin bütün toprakları firavunlara aittir.
3. Mısır uygarlığı dönemindeki en önemli olaylardan biri MÖ 1280’de Hititlerle imzalanan ve tarihte bilinen ilk yazılı anlaşma olan Kadeş Antlaşmasıdır. Bu antlaşma Mısır Kralı II. Ramses ile Hitit Kralı III. Hattuşili arasında yapılmıştır.
4. Sosyal sınıflaşmanın olduğu bölgede halk rahipler, askerler, tüccar ve zanaatkarlar, çiftçiler ve köleler diye sınıflara ayrılmıştır.
5. Mısır’da hiyeroglif adı verilen resimli yazı kullanılmış ve yazılarını Papirüs adı verilen bitkinin yapraklarından yapılan kağıtlara yazmışlardır.
6. Çok tanrılı inancın görüldüğü Mısır’da ölümden sonraki hayata inanıldığından mumyacılık gelişmiştir. ölümden sonraki hayatta bedenlerinin bozulmasını istemeyen insanlar mumyacılık faaliyetine yönelmişlerdir. Mumyalar zenginlik ölçütüne göre topraktan yapılan lahitlere konulmuştur.
7. Firavunlar için piramit adı verilen anıt mezarlar, halk içinde labirent adı verilen mezarlar yapılmıştır. Ahiret inancı olduğu için bu mezarlara her türlü araç, gereç, yiyecek vb. koymuşlardır.
8. Bölgedeki dini inanışlar ve ekonomik uğraşlar bilimsel gelişmelerin yaşanmasına zemin hazırlamıştır.
9. Güneş yılına dayalı miladi takvimi ilk kez kullanmışlardır.
10. Mısır ordusu yerel askeri birlikler ve paralı askerlerden oluşmaktaydı.
11. Eczacılık, kimya ve tıpta gelişmişlerdir. (Mumyacılık)
12. Matematikte Pi sayısını buldular. Astronomide gelişmişlerdi. Rasathaneler kurmuşlar ve Nil nehrinin taşma sürelerini hesaplamışlardı.
13. Mısır ekonomisi tarım, ticaret ve madenciliğe dayanıyordu.
14. Mısır Medeniyeti MÖ. 333’te Makedonya kralı Büyük İskender tarafından yıkıldı.