Teokrasi: Devlet yönetiminde din kurallarının egemen olması.
Teokratik yönetim biçimini temsil eden en iyi örnek Vatikan’dır. Günümüzde teokrasi ile yönetilmekte olan ülkeler; İran, Vatikan, Suudi Arabistan, Yemen, Moritanya ve Sudan’dır.
Monarşi: Siyasi gücün tek bir kişinin elinde bulunmasıdır. Yönetim babadan oğula ya da hanedandaki bir başka erkeğe geçmektedir. Diğer bir ifade ile Monarşi, halkın kendi devlet başkanını seçme hakkı olmadığı yönetim biçimidir.
Monarşi ile yönetilen ülkeler: Andorra , Antigua ve Barbuda, Avustralya, Bahamalar, Bahreyn, Barbados, Belçika, Belize, Birleşik Arap Emirlikleri, Bhutan,Büyük Britanya, Danimarka, Fas, Grenada, Hollanda, İspanya, İsveç, Jamaika, Japonya, Kamboçya, Kanada, Kuveyt, Lesotho, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malezya, Monako, Norveç, Papua Yeni Gine, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Solomon Adaları, Ürdün, Tayland, Tonga, Tuvalu, Yeni Zellanda, Brunei, Uman, Katar, Suudi Arabistan, Svaziland, Vatikan.
Oligarşi: Yöneticilerin aristokratlar arasından seçildiği sistemdir.
Oligarşi ile yönetilen ülkeler hangileridir?
Çin, Rusya, Britanya, Hindistan, Kuzey Kore, Küba, Eritre, Laos, Vietnam, Türkmenistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fiji
Günümüzde Oligarşi ile Yönetilen Ülkeler Hangileridir?
– Cezayir
– Irak
– Suriye
– Sudi Arabistan
– İran
– Küba
İmparatorluk: Farklı milletleri hakimiyeti altında birleştiren devlettir. İmparatorluk sözcüğü, Latince imperare -in+parare- kökünden gelir.