G harfi ile başlayan bitki adı yani baş harfi G ile başlayan bitki adı hangileridir? İşte G harfiyle başlayan bitki ismi ve o bitki hakkında bilgi.
Canlılar aleminin ikinci büyük bölümü olan bitkiler, yeryüzündeki ağaçlar, otlar, sebzeler ve denizlerdeki yosunların meydana getirdiği topluluktur. Bunlar, bittiği yere kökleriyle bağlanır, insan ve hayvanlar da olduğu gibi büyüyüp gelişir ve sonra ölür. Diğer bir ifade ile bitki; bulunduğu toprağa kökleriyle tutunan, gelişip döl veren, yaşama süresi dolduktan sonra kuruyarak varlığı sona eren yosun, ot, ağaç gibi canlı varlıkların ortak adıdır.
G harfiyle başlayan bitkiler
– Ginseng
– Greyfurt
– Gelincik
– Gez ağacı
– Gözlükotu
– Gül
– Gül ağacı
– Gülhatmi
– Günlük
– Gümüşdüğme
– Güvercin kökü
– Güveyfeneri
– Güzelavratotu
Ginseng
Ginseng, Latincesi: Amerikan ginsengi için Panax quinquefolius ve Kore ginsengi içinse Panax ginseng’dir. Ginseng’in botanik ismi olan ‘Panax’, Yunanca ‘tam iyileşme’ anlamına gelen ‘panacea’ kelimesinden türetilmiştir.
Büyük kazık köklü çok yıllık otsu bir bitkidir. 6-8 yaşındaki bitkilerin köklerinin çapı 10 santimetreyi bulmakta olup, beyaz veya kırmızı renklidir. Bitkinin yaşlı etli ve çatallı kökleri, ilaç olarak kullanıldığından, Çin, Japonya, Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde yabani olarak bulunmasının yanı sıra, kültürü (yetiştirilmesi) de yapılmaktadır.
Piyasa şartlarında Sibirya ginsengi olarak adlandırılan Eleuterococcus senticocus, botanik bilimi açısından ginseng cinsi içinde sayılmaz.
Greyfurt
Greyfurt, sedef otugiller familyasından bugün birçok çeşit ve kültür formları yetiştirilen, yaprak dökmeyen meyve türü.
Greyfurt 1750 li yıllarda Jamaika’da ortaya çıkmış doğal hibrid bir türdür zira Jamaika’nın yerli tatlı portakalının yanında yetiştirilmek üzere Kaptan Shaddock tarafından Güney Asya’dan getirilen yine bir turunç cinsi olan pomelo türü bu adada dikildiğinde bu iki türün birbiriyle tozlaşmaya girdiği ve bunun sonunca 3. bir tür olan greyfurt’un ortaya çıktığı görülmüştür. Jamaika’dan dünyaya bu tür yayılmıştır. En çok greyfurt üretimi yapan ülke Çin Halk Cumhuriyeti’dir.
Yaprakları derimsidir. Çiçekleri beyazımsı renkli, meyveleri büyük, toparlak yassı, açık sarı renkli, ince kabuklu, bol usarelidir. Meyvelerinin çekirdekli ve çekirdeksiz cinsleri bulunur. Meyve dilimlerinin kabukları soyulunca acılık kalmaz, rahatlıkla yenebilir.
Meyvelerinden gıda olarak istifade edilir. C vitamini bakımından zengindir. Meyve kabuklarından marmelat yapılır.
Hazmı kolaylaştıran ve kabızlığı önleyen greyfurt mikropları öldürme özelliği ile faydalı bir besindir.
Gelincik
Gelincik, gelincikgiller familyasından Dünya’da çok geniş bir yayılma alanına sahip bir yıllık bir bitki türüdür. Yazın kırlarda yetişen ve gelincikgillere örnek olarak alınan bir çeşit çiçekli bitkidir. Çoğu kırmızı renklidir. Yaz aylarında toplanıp, gölgede temiz bir kağıt üzerine serilerek kurutulur. İçeriğinde rheadine vardır. Kokusu hoş değildir. Tadı da acıdır.
Gez ağacı
Ege ve Akdeniz’in sahil kısımlarında yetişen bir çeşit dişbudak ağacıdır. Sarı boya elde etmekte ve kudret helvası yapmakta kullanılır.
Gözlük otu (Göz otu)
İlmi adı “euphrasia rostkovina”dır. Göz otu da derler. Dağlarda bayırlarda kendi kendine yetişen bir bitkidir. Yaprakları dantel gibi dişlidir. Yapraklarının ortasına oturmuş ufak, beyaz mavimtırak, kırmızı renkli çiçekleri vardır. Bu çiçekler yazın toplanıp gölgelik bir yerde kurutularak saklanır.
Göz kapaklarında ve gözün iç tarafını kaplayan ince zarda nezleler, iltihaplar olduğu ve göz kanlandığı zaman bu bitkinin çiçeklerinden 75 gramını bir litre suda kaynatarak bu su ile gözlerin banyo edilmesi, pek faydalı tesir gösterdiği ve nezle ve iltihaplara iyi geldiği görülmüştür. Sadece göz hastalıklarında değil, mide ve bağırsaklarda bozukluk ve ağrılar olduğu zaman yine bu bitkiden ilaç gibi faydalanılır.
Gül
Gül, gülgiller familyasının Rosa cinsinden güzel kokulu bitki türlerine verilen ad. Anavatanı Anadolu, İran ve Çin’dir ama başka yerlerde de yetişir. Çok güzel ve kıymetlidir. Park ve bahçelerin süslenmesinde kullanıldığı gibi odaları, balkon ve terasları süsler. Bir çok çeşidi vardır. Bunlar; kokusu, rengi, şekli, iriliği ve ufaklığı bakımından birbirinden ayrılır. En çok görülen çeşitleri; sarı gül, van gülü, yediveren gülü, Yabani gül ve Şam gülüdür. Pembe gülün taze çiçeklerinden gülsuyu ve gül esansı elde edilir. İçeriğinde geraniol, rodinol, eugenol, citronel ve feniletilalkol vardır. Hekimlikte çiçeklerinin renkli yaprakları kullanılır. Bunlar, gonca halindeyken toplanıp, sıcak bir yerde kurutulur ve ışık almayan kutularda saklanır.
Gül ağacı
Birçok türü olan gül çiçeklerin sultanıdır denilebilir. Orta güneşli, killi-kumlu ve kırmızı toprakları çok sever. Yediveren, Bodur, Sadberk, Sarmaşıktır. Güllerinin sürekli canlı olması için yanmış çiftlik gübresi ile diplerinin her ilkbaharda gübrelenmesi gerekir. Daldırma ya da çelikle üretilir. Bunları dikme zamanı hemen ilkbahar öncesinde ve don tehlikesinin ortadan kalktığı günlerde başlar. Ancak toprağın Sonbahar’da derin işlenmiş olması gerekir. Fidanlar için 40 cm civarında derinlikte kazılacak çukurlar birbirinden 1 metre uzaklıkta olmalıdır. Fidan dikiminde çukur açarken üstten çıkan toprağa biraz yanmış gübre ile karıştırıp alta, alttan çıkan toprağı da üste vererek yapılır hafif sıkıştırarak can suyu verilir. Güllerde en çok, yaprakları ve gövdeyi pudralanmış sarmaya başlayan bir mantar hastalığıyla, yapraklara dadanan afitlerin (yaprak biti) verdiği zararlar görülür. Tarım ilaçları satılan yerlerde gerekli ilaçları bularak mücadele yapmak mümkündür. Şifası, sağlıklı yetişen güllerin yaprakları, dalları, taze ya da gölgede kurutularak saklanan çiçekleridir.
Gülhatmi
Gülhatmi, ebegümecigiller familyasından çok yıllık otsu, çiçekli bir bitkidir. 2-2,5 metreye kadar boylanabilir. Beyaz, pembe, mor, sarı, kırmızı çiçekleri olabilir. Çiçekleri çizgili ya da lekeli olabilir. Geniş ve yuvarlak yaprakları kalp biçimindedir. Güneşli, rüzgar almayan yerlerde iyi gelişir.
Günlük
Tropik bölgelerde yetişen sığala ağacından elde edilen reçinedir. Bir diğer adı ile bilinen (Ak) Günlük bitkisi olarak da bilinen fındıkgillerden gelen, kışın yapraklarını dökmeyen boyu yirmi metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Genellikle tropik bölgelerde yetişmektedir. Buhur, Boswellia, Styrax, Frankincense, Encens isimleriyle de anılan bitki, ülkemizde daha çok “Günlük” adı ile bilinmektedir. Bu ismi almasının nedeni, sığla ağacından 2-3 yılda bir çizilerek elde edilmesi ve tütsü mahiyetinde ayin ve törenlerde kullanılmasından kaynaklanmaktadır.
Gümüşdüğme
Gümüşdüğme, 20-60 cm yükseklikte, kuvvetli kokulu ve otsu bir bitkidir. Yaprakları parçalı, parçalar seyrek ve tüylü olup; kapitulumlar dalların ucunda 5-30 çiçekli kümeler halinde toplanmıştır. Kapitulumlar 13-22 mm çapında, kenardaki çiçekler dil biçiminde ve beyaz, ortadakiler tüp şeklinde ve sarı renklidir. 1980’lerin başında bitkinin taze yaprakları bazı Avrupa ülkelerinde migren’e karşı (Günde 2-3 taze yaprak ekmek içine konularak veya bal ile ezilerek yemek suretiyle) kullanılmaya başlanınca, modern herbalisler, bazı üniversiteler ve klinikler bir dizi araştırmaya başladılar. 1980’lerin başlarından itibaren yapılan bu bilimsel araştırmalar migrene karşı pozitif sonuçlar verince Gümüşdüğme binlerce yıldan sonra tekrar ilgi çekti. Gümüşdüğme bitkisinin etken maddesi olan parthenolid’lerin, ağrıyı ileten prostoglandin’leri ve migreni tetiklediğine inanılan serotonin hormonunun üretimini engellediği, kılcal damarlarda platelet (kanın pıhtılaşmasını sağlayan küçük hücreler) oluşumunu azalttığı bu araştırmalar neticesinde bulunmuştur.
Güvercin kökü
Güvercin kökü, Tropikal iklimlerde yetişen, kısa boylu bir ağaççığın köküdür. Tadı acıdır. Müsilaj, nişasta, acı maddeler ve çeşitli alkaloidler içerir.
Güveyfeneri
Güveyfeneri patlıcangiller familyasına mensup, ılıman ve astropik bölgelerde yetişen ve birçok türü olan bir bitki ve meyve cinsi. Yaklaşık olarak 30–40 cm yüksekliğe erişen bitkinin meyveleri bilye büyüklüğünde ve turuncumsudur. Dokusu domatesi andırır. Meyvesi kağıdımsı bir kabuğa sarılıdır.
Güzelavratotu
Güzelavrat otu, patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. ‘Atropin’ maddesi bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir.