Komedi, yaşamın ve toplumun gülünç yönlerini göstermek ve ders vermek amacıyla yazılan tiyatro türüdür. Diğer bir ifade ile Komedi; İnsanların ve olayların gülünç yönlerini ortaya koymak, izleyenleri güldürmek ve düşündürmek amacıyla yazılmış tiyatro eseridir.
Komedi; seyirciyi güldürecek bir konuyu işleyen ve oynanmak için yazılmış olan güldürücü piyes demektir. Her gülünç şeyin altında ders alınacak acı bir gerçeğin olduğuna inanılır. izleyiciye güzel vakit geçirtmeyi amaçlayan komedi, konusunu günlük hayattan alır. Her sosyal tabakadan insan, oyuna konu edilir. Seçkin bir üslup tercih edilmez. Koro ve diyalog bölümlerinden oluşur. Üç birlik kuralına uyulur. Beş perdeden oluşur.
Komediler konularına göre sınıflandırılır. Karakter komedisi, çeşitli dönemlerdeki ve ülkelerdeki insanların kişilik özellikleri üzerinde duran, onların gülünç ve aksak yönlerini ön plana çıkaran komedi türüdür.
Töre komedisi de bir dönemin, toplumun gelenek ve göreneklerin gülünç ve aksak yönlerini konu edinen komedi türüdür.
Entrika komedisi ise olayların karışık ve şaşırtıcı yönlerini merak ve coşku unsurlarıyla ele alan komedi türüdür.
Komedinin özellikleri nelerdir?
– Konusunu, yaşanılan hayattan ve günlük olaylardan alır.
– Kişiler halktan ve yüksek zümreden her çeşit insan olabilir.
– Her türlü söze şakaya yer verilir.
– Kişilerin her türlü davranışları sahnede gösterilir.
– Birbirini izleyen diyalog ve koro bölümlerinden oluşur.
– Manzum olarak yazılır.
– Üç birlik kuralına uyulur.
– İnsan karakterinin gülünç ve eksik yanlarını anlatanlara karakter komedyası, toplumun gülünçlüklerini anlatanlara töre komedyası, olayların merak uyandıracak şekilde işlendiği eserlere entrika komedyası adı verilir.
– Komedi türü 17. yüzyıldan sonra düzyazıyla yazılmaya başlanmıştır.
– Türün yazarları, Yunan-Aristophanes, Fransız Moliere’dir.