Ratip Aşir Acudoğlu kimdir ve nerelidir? İşte Ünlü Türk heykeltıraş Ratip Aşir Acudoğlu eserleri (Ratip Aşir Acudoğlu heykelleri) ve tüm detaylar.
Ünlü Türk heykeltıraş, serbest figüratif heykelleri ve anıt çalışmalarıyla tanınmış Ratip Aşir Acudoğlu 1898 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Ratip Aşir Acudoğlu, Müstakil Ressam ve Heykeltıraşlar Birliği kurucularından, Cumhuriyet döneminde yurtdışına gönderilen ilk heykeltraş, ilk anıtsal heykelimizi yapan sanatçımızdır.
Ratip Aşir, İlk öğrenimini Mahmudiye Rüştiyesi’nde, ortaöğrenimini Ankara Sultaniyesi’nde yaptı. Ortaöğretimin sonunda Birinci Dünya Savaşı nedeniyle askere alındı. 1918″de Sanayii Nefise Mektebi”ne yazılarak İlhan Özsoy”un öğrencisi oldu. 1920″de ailesinin katkısıyla Münih Güzel Sanatlar Akademisi”ne giderek Prof. Blecker ile iki yıl çalıştı. Ünlü Fransız heykelcisi Maillol”dan ders almak üzere Paris”e gitti. Ancak bunu başaramadı, başka bir atölyede çalıştı. 1925″te yurda döndü. Açılan Avrupa sınavını kazanarak, Cumhuriyet döneminde heykel eğitimi için devletçe yurtdışına gönderilen ilk heykelci oldu. Kazandığı bu bursla ikinci kez Paris”e gitti. Academie Julian”da Bouchard ve Landowski ile çalıştı. 1928″de yurda döndü ve o yıl kurulan Müstakil Ressam ve Heykeltraşlar Birliği”ne katıldı. 1929″da Edirne Öğretmen Okulu”na atandı. Öğretmenliğini İstanbul”da da sürdürdü. Cumhuriyet Kuşağı”nın ilk heykelcileri arasında yer alan sanatçı, klasik üslupta eserler verdi. Çeşitli illerdeki toplu sergilere katıldı. Sanatçı ömrünün sonuna kadar ortaokullarda çocuklara resim yaptırmak gibi kişiliğine hiç uymayan işlerle uğraşmak zorunda kaldı. Ratip Aşir Hatipoğlu 1958 yılında öldü.
Ratip Aşir Acudoğlu eserleri
Şehit Kubilay Anıtı (1932-1933; Menemen, İzmir), İnönü Anıtı (1948, Erzincan), Fahriye Yen’in Büstü (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi), Ankara Ziraat Fakültesi önündeki Atatürk anıtı.