Hac, lûgatta, saygı değer makamları ve diğer yerleri ziyaret kasdında bulunmaktır. Hac, belirli vakitlerde, belirli mukaddes mekânları ziyaret etmektir. Hac maddi ve bedeni imkanı olan her Müslümana ömründe bir defa yapması farz bir ibadettir. Hac Hicretin dokuzuncu (M. 631) yılında farz kılınmış, İslamın beş şartından beşincisidir.
Belirli vakitler, hac aylarıdır. Hac ayları, “Şevval, Zilkade ve Zilhiccenin onuncu gününe kadar olan günler”dir.
Belirli mekânlar ise, Kâbe, Arafat dağı, Mina, Merve ve Safâ tepesi gibi mukaddes yerlerdir.
Hac, hem mal, hem de beden ile yapılan bir ibadet olduğu için mükellef olup, maddî ve bedenî imkânı olan Müslümanların bir defa hacca gitmesi farzdır. Yüce Rabbimiz Kur’anı-ı Kerim’de;
“Gücü yeten kimsenin o beyti (Kâbe”yi) ziyaret etmesi insanlar üzerine Allah”ın bir hakkıdır.”(Âl-i İmran, 97) buyurmaktadır.
Peygamberimiz de haccı Müslümanlığın beş esasından biri olarak saymış, yapılışını bizzat uygulayarak Müslümanlara öğretmiştir.
Hac konusunda Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır; “Kim Allah için hac eder de kötü söz ve davranışlardan sakınırsa, annesinden doğduğu günkü gibi günahlardan arınmış olarak döner.“
Hac Kimlere Farzdır?
Gücü yeten yani zengin ve sağlıklı olan Müslüman”ın hayatında bir kez haccetmesi farzdır. Bir kimseye haccın farz olabilmesi için şu şartların bulunması gerekir:
1. Hür, ergin ve akıllı olmak
2. Hacca gidip gelmeye yeterli vakti bulunmak
3. Hacca gidip gelinceye kadar ailesinin geçimini sağlamış olmak
4. Gerekli masrafları karşılayacak kadar zengin olmak
5. Sağlıklı olmak
6. Yol güvenliği bulunmak.