Oksijen bir basit cisim, bir elementtir. öte yandan, dünyada en bol bulunan ve kuşkusuz en yararlı olan elementlerin başında gelir. Hava bir oksijen ve azot karışımı, su ise oksijen hidrojenden oluşan bir bileşiktir. Yer kabuğunun ağırlık olarak yarıdan çoğu, insan vücudunun yüzde 60’ından çoğu oksijenden meydana gelir.
Oksijen klor ve bazı ender gazlar dı şında bütün elementlerle doğrudan doğruya birleşir, yalnız altın ve platinle birleşmesi güçtür. Yanma olayında «yanıcı» maddelerin yanmasını sağlayan bir «yakıcı» madde görevini yerine getirir.
Solunum da bir çeşit yanma olayı olarak kabul edilebilir. Bu olayda, kanda bulunan hemoglobin oksijenle birleşerek oksijeni bütün vücuda taşır. Solunumu sağlamak için havada bulunması gereken oksijen oranı basınç arttığı zaman azabilir. Oksijen, çelik tüpler içinde, santimetre Kare başına 150 kg’lık bir basınç altında, gaz halinde satılır ve kaynak makinelerinde, yapay solunum aygıtlarında kullanılır. Ancak, onu kullanırken çok dikkat etmelidir: basınçlı oksijen katı ya da sıvı yağlarla temas ettiği anda birden büyük bir patlamaya yolaçabilir. Oksijen genellikle sıvı havanın damıtılmasıyla elde edilir. Sanayide platini eritmek ya da kuvarsı işlemek, nitrik asit üretmek, metalürjide yanmayı hızlandırmak ya da dökme demiri arıtmak için kullanılır. Tıpta oksijenden sunî hava oluşturmak amacıyla faydalanılır. Sıvı oksijen, patlayıcı madde yapımında kullanılır. Ozon da oksijenin bir türüdür. Yoğunluğu oksijenden bir buçuk kat fazla olan bu gaz, kendine özgü keskin bir koku taşır ve zehirlidir. Elektrik makinelerinde ya da fırtına sırasında kendiliğinden meydana gelir. Atmosferimizin üst tabakalarında da, Güneş’in morötesi ışınlarını süzen birkaç milimetrelik bir ozon tabakası bulunur.
Oksijen elementi nerelerde kullanılır;
– Solunum hastalarının tedavisinde,
– Canlıların solunum olayının gerçekleştirilmesinde,
– Dalış tüplerinde,
– Oksijen kaynağı makinelerinde,
– Astronot tüplerinde kullanılır.
– Atmosferde %21 oranında bulunur.