Pisi balığı, Türkiye sularında çok bulunan, 20 santim kadar boyunda yassı bir balıktır. Sırtı sert, ince pullarla kaplıdır, karnında pul yoktur. Rengi kahverengi ve nefti olmakla beraber, bulunduğu suların derinliğine göre değişmektedir. İki gözü de, bütün öteki yassı balıklarda olduğu gibi, üst bir yüzündedir. Balığın gözleri, yavruyken, iki yandadır. Sonra, balık yassılamasına yüzdüğü için, altta kalan göz de, yavaş yavaş, yukarı doğru kayar; böylece, zamanla, her iki göz de balığın üst yüzünde yer almış olur.
Pisi balığı kıyılarımızda çok bulunan balıklardandır. Karadeniz”de hem daha çok bulunur, hem de Marmara”dakilerden daha çok tercih edilir. Kalkan mevsiminde, kalkan yavrusu ve pisi balıkları için hazırlanmış özel ağlarla tutulur. Av mevsimi aralık, ocak aylarıdır.
Kumluk diplerde yaşayan pisi balığı deniz kurtçuklarını, küçük çağanozları yiyerek beslenir. Eti kalkanınkinden daha lezzetlidir. Yumurtalarını mayıs, haziran aylarında döker.
Pisi balığının 300 gramdan daha ağır olanlarına «diplarya» denir. Atlas Okyanusu kıyılarında boyu 30 santim olanları da vardır.