Sağlıklı olmamak çoğu kez bir hastalığa yakalanmış ya da bir kaza geçirmiş olmak demektir. Bazı hastalıklar da kimi organların iyi çalışmamasından doğar. Sağlığımızın iyi olmadığını vücudumuzdaki çeşitli belirtiler bize haber verirler. Bu durumda çabuk iyileşmek için, hekimin tavsiyelerini aynen ve vakit geçirmeden yerine getirmemiz gerekir.
Ağrı, ateş, halsizlik, sinirlilik, tenin sararması ya da renklenmesi çeşitli hastalık belirtilerinden yalnızca birkaçıdır. Bu verileri en iyi değerlendirecek hekimdir. Hekim hastayı muayene ettikten sonra bir reçete yazar ve hastanın iyileşmesi için gerekli tedbirleri belirtir, tavsiyeleri önerir.
Hasta bakımı meslek elemanı; hasta ve hasta yakını haklarını göz önünde bulunduran, hastanın yaşam kalitesini yükselten, hastanın özelliklerini tanıyabilen, günlük bakımını yapabilen, fizyoterapi ve meşguliyet terapisi yapabilen, hasta odası düzenleyebilen, yatak içi ve dışı egzersizler yaptırabilen, hastayı rahatlatabilen, hastayı yataktan kaldırabilen, hastaya ilaç verebilen, özel hastalıklarda bakım yapabilen, ilk yardım uygulayabilen evde hasta bakımı yapabilen eğitimli sağlık elemanıdır.
Hastalığın cinsine göre değişen bakım genellikle uzun sürelidir. Ciddi bir hastalığın tehlikeli döneminde hastanın büyük bir dikkatle gözetilmesi ve hastalığın seyri hakkında bilgi veren günlük ateş eğrisinin titizlikle kontrol edilmesi gerekir. Hastanın sürekli denetimi, evde yakınları, klinik, şifa yurdu ve hastanelerde de hemşireler tarafından yapılır. Asıl önemli olan hastanın hekimin sözlerine harfi harfine uyması, iyileşmesi için gerekli ilaçları almasıdır: Komprimeler, kapsüller, şuruplar, iğneler ve izlenecek belirli bir gıda rejimi tedavinin başlıca öğelerini meydana getirirler.
Salgınları önlemek için, bulaşıcı bir hastalığa yakalanmış kişinin yanına yaklaşırken mikroplardan arınmış özel elbiseler giymeli, hastanın kullandığı eşyalara dokunmamalıdır. Dikkatli ve titiz bir bakım, özellikle erken teşhis edilen hastalıkların iyileşmesini kolaylaştırır.