Turgut Reis 1485 yılında Menteş’de doğdu. Henüz çocuk denilecek bir çağda bir korsan gemisine levent olarak yazıldı. Çalışkan, gözü pek, cesur ve zeki bir insandı. Kısa zamanda kendini gösterip reis oldu. Sonra büyük denizci Barboros Hayreddin Paşa’nın emrine girdi. Sayısız deniz çengine iştirak edip büyük başarılar kazandı. Hıristiyan korsanlar Barboros ve Turgut Reis adlarını duyunca kaçacak delik arıyorlardı. Onların bu büyük başarıları Hıristiyan aleminde korku ve dehşet uyandırmaya başlayınca Birleşik bir Haçlı donanması kurup Preveze’de Türk donanmalarına saldırdılar. Barboros’un komutasındaki bu deniz zaferinde Turgut Reis vazifesini hakkıyla yerine getirmiş büyük yararlıklar göstermiştir.
1540 yılında haince bir pusuya düşürülerek Cenovalı korsanlara esir düşünce Cenevizler tam üç yıl bu deniz kurdunu bir forsa olarak çalıştırdılar. Fakat o ümidini hiç yitirmedi. Nihayet Barboros Hayreddin Paşa 1553 yılında Cenova’yı kuşatarak Turgut Reis’i esaretten kurtardı.
Bir defasında yine Birleşik Haçlı Donanmaları Turgut Reis’i Cerbe Adası’ndaki üssünde ansızın bastılar. Hiç bir çarenin kalmadığını gören usta denizci daha önce Fatih’in yaptığı gibi kalasları yağlayarak gemilerini adanın arka tarafından denize indirip kurtuldu.
Hıristiyanların “Dragut” ismini verdikleri bu ünlü denizci daha sonra Kanuni Sultan Süleyman tarafından Trablus Valiliği’ne tayin edildi. Orada 11 yıl kadar görev yaparak Paşa oldu. Malta savaşına donanması ile iştirak etti. O sıralar 80 yaşına gelmişti. Bu kuşatmada düşman tarafından atılan büyük bir taşla başından vurulup 23 Haziran 1565 yılında şehid düştü. Mübarek cesedi Trablus’a getirilerek defnedildi.