Taharet, temizlik demektir. Dinimize manevi pisliklerden temizlenmeye Hadestan Taharet, maddi pisliklerden temizlenmeye Necasetten Taharet denilir. İslâm her iki temizliğe de son derece önem vermiştir. Peygamberimiz (sav) “Temizlik imanın yarısıdır” buyurmuştur.
Hadesten taharet, namaz kılmaya engel olan abdestsizlik ve cünüplüğü kaldırmaktır. Yani abdesti olmayan kimsenin abdest alması ve cünüp olanın da gusletmesi demektir. Yine hayız veya nifas kanı kesilen kadının gusletmesi de hadesten taharettir.
Necasetten taharet; vücuda, elbiseye veya namaz kılınacak yere, necaset bulaşmış İse onu temizlemektir. Necaset namaz kılmaya engeldir. Vücûdunda, elbisesinde veya namaz kıldığı yerde az da olsa necaset bulunan kimsenin namazı sahih yani geçerli değildir.
Temizlik için genellikle su kullanılır. Namaz kılmak için abdest almak, cünüplükten kurtulmak için gusül yapmak gerekir. Bütün bunlar dinimizin temizliğe verdiği önemi gösterir. Yemeğe başlarken elleri yıkamak, sık sık dişlerimizi fırçalamak, yediğimiz içtiğimiz şeylerin temizliğine dikkat etmek, giydiklerimizi sık sık yıyakıp temizlemek en önemli vazifelerimizdendir. Müslüman daima temiz bulunmalı, maddi ve manevi her türlü pislikten uzak olmalıdır.