Eskiden kâğıt üzerine resim baskısı yapabilmek için tahta ya da maden levhaların üzerine, şekil ve resimler oyularak resmin kalıbı yapılırdı. Kalıp madense çizgilerin içini mürekkep doldurur, tahtaysa yüksek kalan yerlere mürekkep sürülür, böylece bu kalıp kâğıda basılırdı.
Gravür, ağaç ve metal gibi çeşitli materyal üzerine kazınarak ya da taş üzerine yağlı kalem ile işlenip, baskı yapılarak elde edilen resim ya da yazıya denir. Kısacası gravür, kazıma ve baskı tekniğinin uygulanması sonucu oluşan bir resim sanatıdır.
Gravürün pekçok çeşidi vardır. Bazılarında mürekkep oyukları doldurur, bazılarında da mürekkep yüksek bırakılan yerlere sürülür. Kabartma şeklinde gravür, daha çok şimşir gibi çok sert tahtalara yapılır. Oyma şeklindeki gravür ise çoklukla madeni levhalar üzerine uygulanır. Bir başka usul de, bakır bir levhanın yüzeyini ince bir vernik tabakasıyla örttükten sonra resmi bu vernik tabakasının üstüne çizmektir. Bu bakır levhaya azotik asit uygulanır. Asit, gravürcünün çizip verniğini kaldırdığı yerleri etkileyerek buraları çukurlaştırır. Çeşitli gravür şekilleri vardır. Belli başlıları şunlardır;
Kuru Gravür
Çelik kalemle bakır veya bir başka maden levha üzerine doğrudan doğruya yapılan gravürdür. Burada resmin siyah çizgileri beyaz olarak görünecektir, çünkü kazılmıştır, baskıda mürekkep tutmaz.
Helyogravür
Üzerine ışıktan etkilenen bir tabaka sürülmüş madenî levhaya gerekli resim çizildikten veya aksettirildikten sonra bunun bir asitle indirilmesidir. Elde edilen kalıpta çizgiler kabartma da görünebilir. O zaman, baskıda çizgiler siyah görünecektir.
Ofort
Üzerine asitten etkilenmiyen bir mum tabakası sürülmüş madenî levhanın bu kısmı, sivri uçlu bîr kalemle kaldırılmak suretiyle resim yapıldıktan sonra, levhanın nitrik asidine batırılmasiyle elde edilen gravürdür. Burada da çizgiler «dişi» dir, yani çukurda kalır. Kalıp kâğıda basılınca siyah yerler beyaz görünür.
Porogravür
Ağaç bir yüzey kızgın demirle yakılmak yolu ile elde edilen gravürdür. Estamp basmaktan ziyade tek kopye olarak kullanılır. Ağaç yüzey üzerine, yakarak, istenildiği şekilde resim yapılabilir. Yalnız, ara tonlar elde edilemez.
Linolyum
Teknik bakımdan gravürdür. Yumuşak bir madde olan linoleumun üzerine önce resim çizilir. Sonra kesilerek lüzumsuz yerler çıkarılır. Erkek veya dişi sonuç alınabilir. Linolyum bir siljndirle mürekkeplenip basılırsa aynı resimden birçok kopya elde edilir. Linolyum yumuşak olduğundan bu teknikle fazla ayrıntılı, çizgileri ince resim basılamaz.
Basım işlerinde klişecilik ilerlemeden önce şimşir ağacı üzerine yapılan gravürler kullanılırdı. Taş baskısı resim, ve afişler ise ofort tekniğiyle yapılırdı.