Güneş ışığı bize beyazmış gibi görünür. Aslında bütün renklerin karışmasından meydana gelmiştir. Bazı kereler, gökyüzünde renkli bir kuşak görünür. Gökkuşağı denilen bu kuşak, yağışlı havalarda güneş ışığının su damlalarından geçerken renklerin ayrılmasından olur.
Gökkuşağı, düşmekte olan yağmur damlacıklarında Güneş ışınlarının kırılarak yansıması nedeniyle gökyüzünde oluşan, yay biçiminde ve yedi renkli görüntü demektir. Diğer bir ifade ile Gökkuşağı, güneş ışınlarının yağmur damlalarında veya sis bulutlarında yansıması ve kırılmasıyla meydana gelen ve ışık tayfı renklerinin bir yay şeklinde göründüğü meteorolojik bir olaydır.
Cam prizmalar, kristal mercekler, ya da su damlaları gibi bazı cisimlerin, ışık ışınlarını bölüp temel renklerine ayırabilme özelliği vardır. Bu olay, bu renklerin herbirinin kırılma açısının aynı olmamasından ileri gelir. Güneş ışığı kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lâcivert ve mor renklere bölünür. Bu renkler «gökkuşağı»nın 7 rengidir. Bunlar, güneş ışığının gözle görülebilen renkleridir. Ayrıca «morötesi» (ultra-viole) ve «kızılötesi» (enfraruj) renkleri vardır, ama bunları gözümüzle göremeyiz.