Mehir, nikah akdiyle yada cimâ’ ile erkeğin zimmetine bağlı olarak ödeyeceği vacib borç haline gelen mal yada menfaattir. Diğer bir ifade ile Mehir, erkeğin evlenirken kıza vermesi gereken altın, mal veya bir menfaattir.
Mehr’in nikah akdinde, ya mehri misl olarak yada tarafların anlaştığı miktar olarak ifâde edilmesi sünnet, zikredilmemesi ise mekruhtur.
Ayrıca mehrin on dirhem gümüşten daha az olmaması, beş yüz dirhemi geçmeyecek miktarda olması ve onun bir miktarını cima’dan evvel zevceye verilmesi sünnettir.
Nikah akdinde, mehrin miktarı belirtilebileceği gibi, “mehr-i misl” olarak da ifâde edilebilir.
Mehrin Belirtilmesi Gereken Yerler
Nikahı kıyılacak kızın;
a) Deli yada sefih olması.
b) Baliğ olmaması.
Kızın tasarruf sahibi olmadığı bu iki durumda, mehr-i mislden daha fazla olan bir miktar üzerine anlaşılmış ise, mehri nikah akdinde belirtmek vâcibtir.
c) Kendisini evlendirmesi yönünde velisine önceden izin vermiş olup da mehr”in mahiyetiyle ilgili olarak kendisine belirleme hakkı vermiş olmaması.
Bu durumda da, mehr-i mislden daha fazla olan bir miktar üzerine anlaşılmış ise, mehri nikah akdinde belirtmek vâcibtir.
d) Kocanın tasarruf sahibi olmaması.
Bu durumda da, mehr-i mislden daha az olan bir miktar üzerine anlaşılmış ise, mehri nikah akdinde belirtmek vacibtir.
Mehr-i Misi Nedir
Mehr-i misl, kadının kız kardeşinin veya yakınlarının rağbet edip de nikah akdlerinde koydurdukları yada konmasını arzuladığı mehr miktarıdır.
Ayrıca; söz konusu olan kadının emsali olan kadınların yaşı, malı, bekâreti, güzelliği, fesâhat ve belâgatı vb. gibi özellikler de mehr-i mislin miktar ve cinsini etkilemektedir.