Caiz ve haram olmak üzere iki çeşit muska vardır. Kur’ân-ı Kerim âyeti, zikir ve duâ gibi hayırlı olduğu bilinen teberrükatın dışında, manası anlaşılır olmayan tılsımlar, boncuk-moncuk, nazar taşları, deri yada ağaç parçaları, rakamlar, şekiller vb. şeylerden muska yapıp taşımak harâmdır.
İçinde; Allah kelamı, zikir, dua yada mu’teber İslam âlimlerinin önerdiği İbrânîce vs. dillerdeki Azîme (duâ sözleri) veya Tılsım (kutsal şeyleri sembolize ettiği bilinen rakam veya semboller) bulunan ve nazardan korunmak yada bereketlenmek vs. gibi meşrû gayelerle hazırlanan muskaları taşımak câizdir. Bu tür muskalara, cenâbetle dahi olsa dokunmak yada onları taşımakta beis yoktur. Ancak muşamba veya naylon gibi şeylerle sarılı olmaması mekruhtur.
İbn-i Ömer (ra) okuma yazma bilen çocuklarına taavvuz (sığınma) duâları öğretir, bilmeyenlere ise bu tür duâları yazar ve üzerlerine muska şeklinde asardı.
Allah rasûlü (as);
-”Fâtiha her hastalığa şifadır!” buyurmaktadır
Ancak adı geçen muskaları ticarî amaç ve maddî karşılık için yapmak yada bu vesile ile nâmahrem kadınlarla meşrû olmayan diyaloglara girmek vs. gibi gayr-i dînî ve ahlakı hallerde bulunmak harâmdır.