Yer altından çıkarılan ve işlenen altın ile gümüşün nisab olması halinde kırkta biri zekat olarak çıkarılmalıdır. Üzerinden havi geçmesi şartı aranmaz.
Define’in (Rikaz) Zekatı
Yer altından çıkarılan definelerdeki altın ve gümüşün nisab olması halinde, beşte bir’inin zekat olarak çıkarılması gerekir. Üzerinden havi geçmesi şartı aranmaz. Ancak açılan definenin;
a) İslam’dan öncesine ait olması gerekir.
İslam’dan sonra ve gayr-i müslimler tarafından defnedilenler ise “Fey“ ve “Ganimet” kabul edilir. Bunun beşte biri, humus ehli olan kişilere, kalanı ise onu bulan kişiye verilir.
Darul-harb olan bir memlekette, gayr-i müslimlerden güven ortamı bulamayan bir mü’minin bulduğu altın ve gümüşler ganimettir.
Darul-harpte olmasına rağmen, gayr-i müslimlerden güven ortamı bulan mü’minin bulduğu altın ve gümüşleri ise sahiplerine iade etmesi gerekir.
b) Yeraltında, sahipsiz arazide yada harabelerde yada kale ve surlarda veya İslam’dan önceki kavimlere ait mezarlıklarda bulunması gerekir. Dolayısıyla yer üstünde, açıkta bulunan altın ve gümüş “ Lukta” (sahipsiz buluntu) kabul edilir.