Müslüman olmayanlarla (kafirler) savaşırken, savaşla ilgili olarak hangi surette olursa olsun şehid düşen mü”mine dünya şehidi denir. Yani daha dünyada iken kendisini onure edecek ve diğer ölülerden farklı kılacak bazı has işlemler yürütülür. Bu nevi şehid cünüb bile olsa, ne yıkanır nede cenâze namazı kılınır. Şehid düştüğü elbiseler içinde defnedilmelidir.
Ayrıca şehidin vücudunda yada elbisesinde bulunan ve kendisine ait olan şehadet kanı giderilmez. Bunun dışında necaset varsa veya başka kan bulaşmışsa giderilmesi gerekir.
Savaş meydanında bulunup da savaş vesilesi sayılmayacak surette; örneğin; sıtmadan ölürse, her ne kadar şehid sevâbı alsa dâhi, kendisine cenâze techîzi ile ilgili şehid müamelesi yapılmaz.
Ahiret Şehidinin Hükmü
Yukarda izah ettiğimiz şehadetin dışında, bazı durumlarda ölmek de şehâdettir. Ancak bu halde ölen kişi için diğer ölülerden farklı bir muâmelede bulunulmaz. Savaş şehidi olmayan diğer ölüler gibi yıkanmalı, kefenlenmeli ve cenâze namazı kılınmalıdır. Bu şehidin İlâhî taltifi, âhirette yapılacağı için ona âhiret şehidi denmiştir.
Ahiret şehidi;
a) Enkaz altında ölmek.
b) Yanarak ölmek.
c) Gurbette ölmek.
d) Haksız yere öldürülmek.
e) Veba hastalığından ölmek.
f) Karın ağrısından veya hastalığından ölmek.
g) Boğularak ölmek.
h) Ölüm döşeğinde bile olsa ilim taleb ederken ölmek.
ı) Doğumdan dolayı ölmek…. gibi nedenlerle ölen kişidir.